Berging IJsselkogge (deel 17a):
Verhuizing naar Lelystad uitgesteld

Langere expositie op de IJssel door grondige voorbereidingen

Zoals elk deel van de bergingsoperatie een project op zich wordt, zo blijkt dat ook te gelden voor het transport van de vorige week gelichte IJsselkogge naar haar conserveringshal in Lelystad. De verhuizing wordt een paar dagen uitgesteld want de gedegen voorbereiding neemt meer tijd in beslag.

expositie IJsselkoggeAanvankelijk was het de bedoeling om de IJsselkogge morgen, dinsdag, naar Lelystad te transporteren over water en woensdagochtend in de conserveringshal naast museum Nieuw Land te plaatsen. Bij deze operatie wordt, zoals bij de gehele bergingsoperatie, geen enkel risico genomen en meteen na de lichting is er begonnen met de nodige maatregelen. De langere duur hiervan betekent dat dè trekpleister van Kampen op dit moment langer te bezichtigen zal zijn voor het Van Heustzplein aan de IJsselkade.

Menig bezoeker van de kogge, die momenteel nog in spanbanden in het lichtingsframe hangt, zal de drukke werkzaamheden opgevallen zijn. Voor het transport wordt een nieuw frame geconstrueerd waarbij de stroomschermen zullen verdwijnen evenals de spanbanden. Complete boomstammen zijn aangerukt om een balk te maken die onder de kiel wordt gelegd. Het bedrijf Bonsink is hier druk doende mee. Na de eerste nachten in het donker gelegen te hebben, is de kogge aangelicht en is er ook bewaking ingesteld. De aandacht reikt tot ver over gemeentelijke, provinciale en zelfs landelijke grenzen heen. De toeristenstroom naar de IJsselkade kan nog even aanhouden, volgens de huidige planning tot donderdag. Onder voorbehoud van nieuwe wijzigende omstandigheden. De IJsselkogge zelf wacht het lijdzaam af.

expositie IJsselkoggeZie ook:
Eerdere gepubliceerde delen over de IJsselkoggeberging
Eerder verschenen videobeelden van de IJsselkoggeberging

Laatste nieuws:

Vrijdag 19 februari aanstaande wordt de kogge aan het eind van de morgen in het conserveringsstation geplaatst. De voorgevel is al verwijderd om toegang te verschaffen.

halopening


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*