Berging IJsselkogge (deel 2 + video):
Uitvoering volgens beproefde methodes

Zorgvuldige voorbereiding en voortdurende monitoring van bewegingen

Bij de bergingsoperatie van de IJsselkogge, die afgelopen maandag 7 september werd aangekondigd, wordt geen enkel risico genomen. Voor de IJsselkogge is een speciale constructie gebouwd waarin het nog in goede staat verkerende wrak naar boven wordt gehaald. Dit start in oktober en de aak en de punter naast de kogge worden eind september boven water gehaald. Aanstaande maandag en dinsdag zullen de eerste verrichtingen met de ijzeren constructie deels vanaf de wal zichtbaar zijn.

transport van de IJsselkogge
Transport van (een deel van) de constructie en het stroomscherm naar Kampen.

Afgelopen woensdag 9 september is een grote stalen constructie met een stroomscherm op de IJssel nabij de Buitenhaven van Kampen gearriveerd op een werkponton. Dit ligt afgemeerd aan de Loswal inclusief hijskraan. In de constructie wordt, als ware het in een mand, de IJsselkogge gehesen. Hiervoor worden 20 kabels onder de kogge aangebracht met spuitlansen die onder het schip door worden geschoten. Samen met de dwarsverbindingen wordt dan een hijsframe gevormd. Het werken met de spuitlansen, die het mogelijk moeten maken om de kabels onder de kogge door te trekken, komt heel nauw en is daardoor een spannend moment. Mogelijk wordt er dan puin gevonden onder de kogge, dat destijds gestort is, maar dat hoeft geen probleem te zijn. In een controlekamer op het ponton wordt de spanning op de kabels, en daarmee elke beweging en trilling, in de gaten gehouden.

Controlekamer boven IJsselkogge
De controlekamer op het ponton waar elke beweging wordt geregistreerd

Onder water kan een flinke stroming staan en het stroomscherm heeft daarom als doel deze stroming te breken om het werk voor de duikers mogelijk te maken. Anders zou het vergelijkbaar kunnen zijn met het werken in een storm van windkracht 8. Na het afzinken van de constructie wordt onder water het stroomscherm eraan bevestigd. Duikers zullen het schip, dat gevuld is met klei en zand, leegmaken. Zij hebben een kleine zuurstoffles op de rug die echter alleen dient voor noodgevallen. Via een slang krijgen ze vanaf het ponton zuurstof en ze staan in voortdurend contact met de controlekamer. Op de duikhelm zit een camera en in de helm een microfoon.

In het voortraject is besloten om de IJsselkogge in één keer helemaal naar boven te halen. Er is afgezien van de optie om het schip onder water in stukken te zagen, hetgeen een bijna ondoenlijke klus is. Decimeter voor decimeter zal de mandconstructie, met daarin de kogge, naar boven worden gehaald. Uiteindelijk zal het gevaarte in een ijzeren corset op het ponton worden gelegd. Afgelopen donderdag 10 september zijn de laatste boringen gemaakt en 3D-opnames waarna de klus nu echt kan beginnen.

Duiken naar de IJsselkogge
Tijdens het voortraject gingen er ook al duikers ter plaatse

Aanstaande maandag 14 september zullen vanaf 7u30 de activiteiten beginnen om de mandconstructie met het stroomscherm op de rivierbodem te plaatsen. Het gevaarte is 24m lang, 15m breed, 8,5m hoog en weegt 60 ton. De plaatsing zal  vanaf de wal te volgen zijn. De volgende ochtend, dinsdag de 15e, zal tussen 8 en 9 uur de eerste duik worden uitgevoerd. Men kan hierbij niet aanwezig zijn op het werkponton maar vanaf de wal is het wel te volgen.

De baggerschepen, die al enige tijd de IJssel langs Kampen uitdiepen, slaan het riviergedeelte, waarin de kogge ligt, over en zijn inmiddels verder benedenstrooms gelegen. Na het bergen van de IJsselkogge kunnen ze dit gedeelte nog uitbaggeren. Als alles volgens plan verloopt, zou de klus medio december geklaard moeten zijn. De ponton komt dan voor de kade van Kampen te liggen waarmee de Hanzestad van weleer een zeer unieke trekpleister krijgt tijdens Kerst in Oud Kampen.

het stroomscherm voor de IJsselkogge
De grote stalen constructie en het stroomscherm passeerde in delen de sluis.
Voorbij Zwartsluis werd alles weer in elkaar gezet

Zie ook:
Berging IJsselkogge (deel 1): Werkzaamheden starten deze week
Alles over de kogge en de IJsselkogge in het bijzonder
De IJsselkogge binnen het project ’Ruimte voor de Rivier’ van Rijkswaterstaat

Kijk hier naar een video van Rijkswaterstaat over de voorbereiding van de berging:


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*