Berging IJsselkogge (deel 4 + video): Eerste duik

Projectleider gaat voorop

Na de plaatsing, gisteren, van de mandkooi voor de kogge in de IJssel, is vandaag de eerste duiker op onderzoek uitgegaan. Die eer viel te beurt aan projectleider en onderwaterarcheoloog Wouter Waldus. Na zijn duik is er begonnen met het schoonmaken van de IJsselkogge.
IJsselkogge duOp de foto’s hieronder is, ondanks de duikhelm, Wouter Waldus nog steeds duidelijk herkenbaar. Hij voerde de eerste duik vanochtend uit vanaf het ponton dat vlakbij de kogge op de IJssel ligt. Behalve hij zijn er nog vier andere duikers die vandaag en morgen verkennende onderzoeken uitvoeren op de rivierbodem waar de IJsselkogge ligt. Alle zand, klei en aangespoeld afval wordt opgeruimd en ook de losliggende delen worden vrij gemaakt. Daarna worden er archeologische foto’s en beelden gemaakt. Vanaf begin volgende week worden de eerste losse wrakresten boven water gehaald.

HEBO voert de berging uit (zie deel 3) maar het archeologisch onderzoek is in handen van het Archeologisch Diensten Centrum (ADC). Dit in 2006 geprivatiuseerde overheidsbedrijf kent drie takken waarvan bij dit project natuurlijk de maritieme tak de geheimen aan de IJsselkogge mag ontfutselen.

De foto hierboven twitterde onze razende reporter vanochtend. De foto’s hieronder zijn aangeleverd door het communicatiebureau dat voor dit project is ingeschakeld. Klik op de foto’s om ze uit te vergroten in een nieuw browservenster of -tabblad.

Zie ook:
Berging IJsselkogge (deel 3): ”We gaan beginnen!” (hierin ook eerdere verslagen en andere informatieverwijzingen)
ADC ArcheoProjecten over de koggelichting en -berging

IJsselkogge duik IJsselkogge duik
IJsselkogge duik IJsselkogge duik

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*