Bestrijding onkruid voortaan met heet water

Ongerustheid over milieu door spuitwagens onnodig

De lente ontluikt en daarmee de bloemetjes, de bijtjes en… het onkruid! Al voor de gebruikelijke startdatum van 1 april heeft gemeente Kampen een bestrijdingsronde gereden maar waarmee? KampenOnline kreeg die vraag voorgelegd van een verontruste lezeres. Onkruidgif is niet meer toegestaan en de gemeente blijkt overgestapt te zijn op een milieuvriendelijke bestrijding.

bestrijding onkruid

Roundup niet toegestaan
Met ingang van deze maand is het veel gebruikte Roundup als bestrijdingsmiddel tegen onkruid verboden voor overheden, evenmin als glyfosaat of een andere chemische middel. Voor particulieren was het al verboden sinds november vorig jaar. Vooruitlopend op de wetgeving besloot gemeente Kampen in 2014  om alternatieve methoden te gaan onderzoeken. Uit de vergelijking van onkruid borstelen of branden, of bestrijding met heet water, hete lucht, stoom of biologische middelen, kwam de heetwatermethode als meest geschikte onkruidbestrijdingsmethode naar voren. Hiermee kunnen ook de randen bij muurtjes en paaltjes worden aangepakt.

bestrijding onkruid

Gefaseerd verbod
Het verbod dat nu van kracht is geworden geldt vooralsnog alleen voor verharde oppervlakken, zoals stoepen en straten. Vanaf november volgend jaar zijn chemische middelen ook niet meer toegestaan op onverharde oppervlakken, zoals grasvelden en plantsoenen. Waarschijnlijk worden er nog uitzonderingen in de wet opgenomen voor bijvoorbeeld bestrijding van de eikenprocessierups. De eenheid Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Kampen volgt de ontwikkelingen en heeft zichzelf volop ontwikkeld, volgens adviesbureau KplusV. Haar verslag biedt een kijkje achter de schermen (zie onderaan).

bestrijding onkruid

Grote schoonmaakactie
In de binnenstad is de onkruidbestrijding deze week samen met een grote schoonmaakactie gehouden. Inwoners zijn daarover per brief geïnformeerd. Terwijl de heteluchtblazers (twee personen met de hand en één bereden) het onkruid verschroeide, pakten medewerkers van Impact de graffiti aan en controleerden stratenmakers van Woning de bestrating. De voormalige stadsgracht van Kampen diende als waterreservoir voor de Wave Weed Control, die voorop een sensorgestuurde balk heeft om onkruid te detecteren. Weliswaar werd er bij het vullen van de watertank een filter toegepast maar het water in de Burgel bleek schoon en onkruidvrij te gebruiken.

bestrijding onkruid

Zie ook:
Tè grondige bestrijding onkruid binnenstad
Onkruidgif Roundup schadelijk voor mens en milieu (Greenpeace)
BOR Kampen maakt professionaliseringsslag (adviesbureau KplusV)
Verbod chemische onkruidbestrijding (Cumela)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*