Bezoek Kamerlid Henri Bontenbal (CDA) aan tuinders geslaagd

Foto van auteur

Door Rudi Last

Tweede Kamerlid Henri Bontenbal (CDA) heeft op vrijdag 14 april een bezoek gebracht aan de tuinders in de Koekoekspolder. Veel van hen maken gebruik van duurzame energie, maar gaan door een koppeling met een landelijke subsidie toch gebukt onder de hoge gasprijzen. Bontenbal snapte de zorgen van de tuinders volledig. Bontenbal: “Ik ga kijken wat er nog mogelijk is om dit recht te trekken.”


Veel tuinders in de Koekoekspolder verwarmen hun kassen vooral met aardwarmte en biomassa. Toch worden zij geraakt door de hoge gasprijzen. Een landelijke subsidie die juist moet stimuleren om duurzame energie op te wekken, droogt dit jaar bijna op. Bovendien moeten de tuinders eerst elektriciteit en hout tegen hoge prijzen inkopen, voordat ze duurzame energie kunnen gebruiken. Als er niets verandert gaan bestaande bedrijven met aardwarmteputten failliet. De oplossing moet vanuit Den Haag komen.


Raadsleden Henk Selles en Niek Teune hebben daarom namens CDA Kampen contact gezocht met Tweede Kamerlid Henri Bontenbal (CDA), die graag in gesprek wilde met de tuinders in IJsselmuiden. Ook heeft hij minister Jetten (Klimaat en Energie) al opgeroepen nog eens te kijken naar de situatie. “De glastuinbouw is een sector met een enorme ondernemerszin. Maar als de gasprijs gekoppeld blijft aan biomassa, dan wordt de businesscase voor de tuinders alsnog heel lastig. Je wilt niet dat tuinders die verduurzaamd hebben hiervoor afgestraft worden”, aldus Bontenbal.


Op vrijdag 14 april ging Bontenbal bij komkommerkwekerij IJsselgrow van de familie Limburg in gesprek met ongeveer tien tuinders. Ook raadsleden Henk Selles, Niek Teune en Jacolien van de Wetering van CDA Kampen waren hierbij aanwezig. Tijdens het gesprek werd de problematiek uitgebreid besproken. “Tuinders willen hun nek uitsteken. We hebben een stap vooruit gedaan, maar moeten straks weer drie stappen terug doen. Dat is onrechtvaardig”, zei tuinder Wout Limburg. Vervolgens werden de biomassacentrale en aardwarmtebron in de Koekoekspolder bezocht.
Na afloop gaven meerdere tuinders aan terug te kijken op een goed bezoek. Wout Limburg: “Wij denken dat Henri Bontenbal het goed begrepen heeft. Hij is bekend met de materie en hij gaf aan dat hij er zeker mee aan de slag gaat.”


Ook Bontenbal spreekt van een ‘mooi bezoek en goed gesprek met betrokken ondernemers’. “Ze maken zich terecht zorgen over het feit dat ze hebben geïnvesteerd in verduurzaming, maar nu door de energiecrisis financieel in de problemen komen. Dat voelt onrechtvaardig en dat begrijp ik goed. Ik ga kijken wat er nog mogelijk is om dit recht te trekken en hierover in gesprek met de minister”, aldus Bontenbal.

Gerelateerde Berichten

%d bloggers liken dit: