Bijen zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Zonder bijen zullen er veel gewassen verloren gaan waardoor voedselschaarste een serieus dreigend probleem zal worden. Bijenverenigingen onderstrepen het belang van een goede leefomgeving voor de bijen, waarbij de bijen voldoende beschikking hebben over bloeiende planten en gewassen om nectar en stuifmeel te verzamelen. In de praktijk komt het echter nogal eens voor dat dit ten koste gaat van andere zaken, in dit specifieke geval van het woongenot van een groter wordende groep Kampenaren.
Vanuit de Bongerd aan de Rieteweg vliegen tienduizenden bijen vanaf medio februari weer uit. Na een rustperiode in de winter, starten zij met een uitscheidingsvlucht waarbij de beestjes zich ontdoen van uitwerpselen. Je kan je afvragen wat voor hinder bijenpoep kan veroorzaken, aangezien het per slot van rekening maar kleine beestjes zijn, maar tel al die beestjes bij elkaar op en het resultaat is al snel zichtbaar op auto’s, ramen, deuren en alles wat zich onder de vluchtroute bevind. Bewoners in de vluchtroute (globaal gezien) van de Rieteweg naar het groene hart van de stad, zeggen in de zomermaanden dagelijks ernstige overlast te ondervinden, door de bijenpoep die zich laat zien als dunne, gele sliertjes die in een week tijd een net gewassen auto van voor tot achter bedekken. Wasgoed kan niet meer buiten worden opgehangen om te drogen en zelfs professionele ramenwassers geven te kennen de uitwerpselen met moeite volledig te kunnen verwijderen. Dit alles gaat gepaard met oplopende kosten.
Sinds 2006 zijn er door verschillende bewoners al acties ondernomen om te kijken naar mogelijke oplossingen. Zij onderstrepen het belang van de bijen en erkennen het nut, maar zien graag dat de bijenkasten verplaatst worden naar een locatie buiten de woonwijk. Een plek waar de populaties direct beschikking hebben over de nodige nectar en stuifmeel. Het gebied waarin de bijen nu vliegen is de afgelopen decennia aan vele veranderingen onderhevig geweest en word nu bestempelt als zijnde ongeschikt leefgebied. Of dat ongeschikt is voor de bijen, of voor degenen die er overlast door ondervinden, daarover zijn de meningen bij de verschillende betrokken partijen verdeeld. Via verschillende wegen is dit ondertussen aangekaart, maar tot nog toe zonder resultaat en nu na 10 jaar lijkt het een kastje naar de muur verhaal te zijn geworden, waarbij niemand met concrete oplossingen lijkt te kunnen komen. De hoop was onlangs weer gevestigd op de gemeente Kampen, nadat er ter plekke was gekeken naar de overlast. Tot op heden is daar nog niks concreets uitgekomen. Wellicht dat er aankomend voorjaar met de betrokken partijen een oplossing kan komen waar een ieder zich in kan berusten.