Bijenvereniging Kampen organiseert actie tegen opkomst Aziatische hoornaar

355

Op woensdagavond om 19.00 uur, op Industrieweg 11, zal de Bijenvereniging Kampen lokkastjes maken om de opkomst van de Aziatische hoornaar tegen te gaan. Deze stap is onderdeel van een bredere inspanning om de bijenpopulatie te beschermen tegen deze invasieve soort.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina), bekend als de Aziatische reuzenhoornaar, vormt een groeiende bedreiging voor inheemse bijenpopulaties in Nederland. De agressieve roofdieren kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan bijenkolonies, wat een direct gevaar vormt voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening.

Deskundigen maken zich zorgen over de opkomst van de Aziatische hoornaar in Nederland vanwege hun vermogen om bijen te vangen en hun larven te voeden, wat leidt tot aanzienlijke verliezen binnen bijenpopulaties en negatieve effecten op andere insecten en kleine dieren in het ecosysteem.

De Bijenvereniging Kampen roept op tot actie en nodigt haar leden uit om deel te nemen aan het maken van lokkastjes om de Aziatische hoornaar te vangen. Deze lokkastjes gebruiken speciale lokstoffen om de hoornaar aan te trekken en te vangen, waardoor verdere schade aan (wilde) bijenpopulaties kan worden voorkomen.

Het bestuur van de Bijenvereniging Kampen nodigt geĂ¯nteresseerden uit om aanwezig te zijn om vragen te stellen en kennis op te doen over de hoornaar. Samen streven ze naar een gezond en evenwichtig ecosysteem waarin inheemse bijen beschermd worden tegen de dreiging van de Aziatische hoornaar.

Lezers die menen een Aziatische hoornaar te hebben gezien, worden vriendelijk verzocht contact op te nemen met de Bijenvereniging Kampen via hun website www.bijenverenigingkampen.nl. Meer informatie over het herkennen van een Aziatische hoornaar is beschikbaar op https://www.bijenhouders.nl/themas/aziatische-hoornaar/.