zaterdag, juli 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsMotie Burgernet PVDA - GL- GBK aangenomen !

Motie Burgernet PVDA – GL- GBK aangenomen !

-

 

Donderdagavond is tijdens de begrotingsbehandeling 2014 in de gemeenteraad van Kampen de motie Deelname Burgernet met algemene stemmen aangenomen. De motie werd ingediend door de fracties van de PvdA, GroenLinks en Gemeentebelang Kampen.

Burgernet is een berichtensysteem dat door de politie kan worden ingeschakeld om mensen in de buurt uit te laten kijken naar personen. Dat kan bijvoorbeeld bij inbraak, beroving, doorrijden na een aanrijding, maar ook vermiste personen. De politie doet een zoekbericht uit naar mensen in een straal om het incident heen. Wanneer de zoektocht over is, krijgen mensen ook netjes een melding daarvan. Een heel verschil met Twitter dat ongecontroleerd werkt.

De indieners gaat het er vooral om dat mensen actief betrokken worden bij de veiligheid in hun omgeving en dat zij zich daar mede verantwoordelijk voor voelen.

Speciale aandacht werd gevraagd voor het betrekken van jeugd. Deze groep heeft immers een groot bezit van mobiele telefoons en bevindt zich veel op straat. Zij zijn prima ogen om gebruik van te maken.

De motie roept het college op om in het eerste kwartaal van 2014 met een voorstel naar de raad te komen om daadwerkelijk aan Burgernet deel te nemen.

Manfred Haveman, fractievoorzitter van de PvdA, kwam met het idee voor de motie nadat enkele weken geleden een buurtbewoonster vermist was. Via Twitter deden de wildste verhalen de ronde en dat zou toch anders moeten kunnen! Vervolgens ontstond er contact met de wijkagenten over de wensen en mogelijkheden van Burgernet.

Een eerste korte reactie van Dhr. Haveman (fractievoorzitter) van de PVDA

[soundcloud_ultimate track=https://soundcloud.com/kampenonline/motie-burgernet-pvda-gl-gbk]

Kampen behoort nog steeds tot de 6 laatste gemeenten die niet aangesloten zijn bij Burgernet.

Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is, bijvoorbeeld bij:

  • diefstal of inbraak
  • doorrijden na een aanrijding
  • beroving
  • vermiste personen

Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen van de politie een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers met informatie kunnen rechtstreeks met de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. De informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt.

Ook moet er gezocht worden hoe de (jaarlijkse) kosten opgehoest gaan worden. Deze kosten zijn de laatste tijd aanzienlijk verlaagd naar 15 eurocent per inwoner. Wat ongeveer neerkomt op 7500 €

Burgemeester Koelewijn adviseerde de raad juist niet in te stemmen met de motie omdat de gemeente Kampen niet beschikt over de financiën voor dit initiatief.

burgernet2

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen