Vrijdagavond 10 november organiseerde de bibliotheek een avond naar aanleiding van het ‘Nederlands Leest’ thema ‘Robotica’ met als spreker Dr. Willem Peter de Ridder. Hij werkte van 1994 tot 2016 in diverse commerciële, financiële en operationele management- en directiefuncties met als kerntaak het oplossen van problemen, en sindsdien maakt hij furore als futuroloog en directeur van Future Studies. Overigens telt deze denktank, gespecialiseerd in lezingen, workshops en consultancy nóg een directeur: Prof. dr. Wim de Ridder.
Het onderwerp leeft zeer, dit bleek wel uit de talloze malen dat de heer de Ridder jr. in zijn verhaal onderbroken werd door vragen van de circa twintig aanwezigen. Vragen die ingingen op zaken als impact op de werkgelegenheid, verlies van democratische grondrechten en de ontkenning dat deze vierde industriële revolutie nu al onder ons is.
De heer de Ridder illustreerde aan de hand van vele voorbeelden hoe ver de robotisering al gevorderd is: van robots in de auto-industrie, zelfrijdende auto’s, operatierobots in ziekenhuizen, humanoïde, sociale, robots in de zorg, vliegende robot-taxis in Dubai, de Watson diagnose robot van IBM tot Lapetus, een systeem voor kunstmatige intelligentie dat aan de hand van menselijke gezichtskenmerken de premie voor een levensverzekering vaststelt. Hoewel de robotisering ook banen zal scheppen, zullen vele banen van hoog tot laag verdwijnen en sterk veranderen.
Hij benadrukte dat de ontwikkeling in de robotica en kunstmatige intelligentie exponentieel toeneemt en hij illustreerde wat dat betekent aan de hand van een vraag aan de aanwezigen. Hij vroeg ze na hoeveel tijd zij dachten dat het Wembley Stadion vol water zou staan als het aantal vallende waterdruppels elke minuut verdubbelde, te beginnen met één waterdruppel in de eerste minuut, twee in de tweede, vier in de derde minuut enzovoort. Kennelijk is twee tot de macht 46 voldoende om zo’n enorme plens te vormen.
Het was een interessante avond die stof tot nadenken geeft, iets waar Dr. de Ridder ook bij voortduring de nadruk op legde in zijn herhaalde oproep de discussie over dit onderwerp met elkaar aan te gaan. U kunt nog steeds bij de bibliotheek een exemplaar afhalen van Isaac Asimov’s beroemde boek ‘I Robot’. Lees het, voordat u overbodig bent.
Foto’s: Marion van den Berg / The Creative Continuüm