boekbespreking ‘aantekeningen uit het ondergrondse’ van Dostojevski in Levensbron

127

‘Aantekeningen uit het ondergrondse’

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN – De Literatuurkring van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder bespreekt maandag 7 oktober het boek ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’ van Dostojevski. Wie graag leest en met anderen wil praten over de betekenis van “het verhaal achter het verhaal” is van harte welkom om aan te schuiven. Vanaf 20.00 uur in Levensbron aan de Vloeddijk 62. Deelname is gratis.

Het motto van de literatuurkring is ‘boeken te lezen die je altijd al had willen lezen maar waar het nooit van kwam’. Iedere avond leidt een van de deelnemers het afgesproken boek in en de andere deelnemers geven hun mening. Er ontstaan levendige discussies en daardoor mogelijkheden om op een andere manier naar een boek te kijken.

Dostojevski
‘In de afgelopen seizoenen hebben we onder andere boeken behandeld van Primo Levi, Hella Haasse, Marten Toonder, W.F. Hermans, Kurt Vonnegut, George Orwell en J. Bernlef’, vertelt Klazien Wierbos, drijvende kracht achter de Literatuurkring. ‘Het komende seizoen beginnen we op 7 oktober met “Aantekeningen uit het Ondergrondse” van Dostojevski. Op 25 november gaan we “De Klokkenluider van de Notre Dame” van Victor Hugo bespreken en daarna maken we nieuwe afspraken voor de volgende titels. Er zijn al veel suggesties gedaan, maar ook jij kunt nog meestemmen.’

Literatuurkring VvV. Maandag 7 oktober vanaf 20.00 uur in Levensbron aan de Vloeddijk 62. Deelname is gratis. Voor koffie en thee wordt een bijdrage van 1 euro gevraagd.

Meer over de vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving.
Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dat wil zeggen dat ze niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken. Meer weten? Kijk op http://www.vrijzinnigkampen.nl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here