Boeren in opstand, ook in de gemeente Kampen

Uitspraken D66 vallen verkeerd binnen de landbouwsector

2612

Het zal niemand ontgaan zijn. De boeren zijn in opstand. Wie op social media de #boerenopstand en #boerenprotest op zoekt, krijgt beelden te zien van boeren die massaal met hun tractor richting het Malieveld in Den Haag trekken.

Het gaat om duizenden boeren en sympathisanten die vanochtend in alle vroegte vanuit alle uithoeken van Nederland op weg gingen om zich te verzamelen voor een groots protest tegen het huidige en mogelijk toekomstige regeringsbeleid. Onder die boeren ook een aantal boeren vanuit de gemeente Kampen.

De boeren protesteren omdat zij nogal negatief in het nieuws staan. De organisatoren van de actie ergeren zich aan uitlatingen als “boeren zijn dierenmishandelaars” en ” boeren zijn milieuvervuilers”. (Bron: NOS)

De recente plannen van D66 om de veestapel te halveren, en dan met name de hoeveelheid varkens en kippen, vanwege de stikstofuitstoot is de directe aanleiding voor dit protest.

De RIVM heeft in 2017 onderzoek gedaan naar de stikstofuitstoot. Uit dit onderzoek zou blijken dat de landbouwsector voor 40% verantwoordelijk zou zijn voor de uitstoot van stikstof.

Waar gaat het nu eigenlijk om?

Het gaat hier om stikstof (N), maar dat komt in veel verschillende verbindingen voor. Het stikstofbeleid waar iedereen het nu over heeft, gaat over de uitstoot van ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx) naar de lucht. Na wat omzettingen in lucht en bodem hebben die een verzurende en vermestende uitwerking op de bodem.

Volgens LTO (land en tuinbouw organisatie) doet het pleidooi van D66 om de veestapel te halveren en zo uit de stikstofimpasse te komen geen recht aan de ingewikkeldheid van het onderwerp. Iedereen zal moeten bewegen volgens LTO: “Het is onrealistisch en oneerlijk om het hele probleem op een sector af te wentelen.” LTO wijst daarbij op het economische belang van de agrarische sector en het belang van de sector voor de leefbaarheid van het platteland en natuurbeheer. Bron: De boerderij (sept. 2019)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP