Bonuspunten voor korfballers DOS Kampen

107

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman zijn de competitie goed begonnen. Niet helemaal verwacht, werd GKV / Enomics met 22-20 verslagen. Bij rust leidde DOS al met 14-13.

De voorbereiding van DOS verliep niet helemaal vlekkeloos. Weliswaar werd gewonnen van collega-overgangsklassers AKC en ASVD en verloren van streekgenoot Sparta, maar trainer-coach Jan Wiegers moet wel bouwen aan een ander team. Routinier André Beens is nog lang niet wedstrijdfit en ook Camiel van Keulen moest noodgedwongen op de bank beginnen. Spelverdeelster Nynke Links nam afscheid van het eerste team en zij wordt in de basis vervangen door Nikita Brehler, die een uitstekende wedstrijd korfbalde.

Zoekend naar de goede basisopstelling voor de eerste wedstrijden kwam de start van de competitie eigenlijk wat te vroeg voor DOS. Wiegers drukte zijn spelers vooraf op het hart vooral functioneel te spelen in dienst van het team en hard te werken voor elke bal. “Wanneer we er dan in slagen GKV te verslaan, hebben we niet alleen wedstrijdritme opgedaan, maar ook nog eens bonuspunten verdiend”, gaf hij zijn team mee bij de wedstrijdbespreking.

Wat Wiegers vroeg van zijn team, dat kreeg hij. Iedereen schikte zich in de rol van dienstbaar spelen voor de ander en alle spelers werkten van begin tot het eind keihard voor een goed resultaat. Het zorgde ervoor dat GKV moeite had om de juiste keuzes te maken. Dan stond bij DOS het herenduo weer in de korfzone om de dames uit te spelen en twintig seconden was dat spelbeeld compleet omgedraaid en cijferden de dames zich weg voor de aanvalskansen van de heren. Er ontstonden op die manier steeds opnieuw kansen op het schot van kortere afstand.

GKV wil dit seizoen bovenin meedraaien. De ploeg uit Gorinchem wist zich echter geen raad met de wisselde aanvalsopbouw van DOS. DOS kwam daarom verdiend op een 7-4 voorsprong. Vanaf dat moment nam GKV de wedstrijd over. Met gevarieerd aanvalsspel werd de DOS-verdediging keer op keer uit elkaar gespeeld en binnen tien minuten kantelde de wedstrijd en stond GKV 7-10 voor. Dat verschil van drie punten bleef tot 9-12 op het scorebord staan. Daarna herstelde DOS zich knap. Verdedigend werden er steeds mee rebounds gepakt, vooral door Wesley Doorn en Dennis van Putten en zo kon DOS aanvallend steeds meer druk ontwikkelen. Bij 12-12 was GKV achterhaald.

DOS ging dankzij Camiel van Keulen zelfs met een voorsprong rusten. Van Keulen was koud in het veld of bij zijn tweede balcontact scoorde hij van afstand. Het was wel weer gelijk einde wedstrijd voor hem, want hij had direct weer last van zijn oude knieblessure.
In de tweede helft was DOS de bovenliggende partij. Aanvoerster Linda van Keulen: “In de rust zeiden we tegen elkaar dat het helemaal niet meer ging om bonuspunten. We voelden dat we zeker gelijkwaardig waren aan GKV. Je merkte dat iedereen door die voorsprong nog meer gemotiveerd aan de tweede helft begon. We waren er echt van overtuigd dat we konden winnen.”

En winnen deed DOS. Iris van Bruggen deelde bij 16-14 een forse dreun uit door twee keer binnen een minuut te scoren van dichtbij: 18-14. Daarna stokte het scoren bij DOS en kroop GKV dichterbij. Bij 19-18 leek GKV halverwege de tweede helft weer langszij te komen, maar Brehler scoorde slim van onder de korf 20-18. Toen even later Matthijs Bastiaan van afstand 21-18 scoorde, was het gedaan met GKV. Brehler kreeg na een domme overtreding nog een strafworp mee die Linda van Keulen feilloos benutte. Met die 22-19 was de wedstrijd gespeeld. GKV mocht in de laatste minuut nog een keer tegenscoren: 22-20.

Doelpunten DOS: Daniël Lewerissa en Iris van Bruggen 5x, Nikita Brehler 4x, Esther Hamberg en Matthijs Bastiaan 3x, Camiel van Keulen en Linda van Keulen 1x.