Boom van hoop voor getroffenen door corona

93

 

Ginkgo Biloba. De boom van Hoop.
Terwijl de wereld om ons heen verandert, blijft deze boom bestaan.
Net als de herinnering aan de dierbaren die we verloren in coronatijd.
Wat we ook doen, ze zijn in onze gedachten. Elke dag.

Met het zichtbaar maken van deze tekst onthulde burgemeester Bort Koelewijn vanochtend samen met mevrouw Sleurink een gedenkmonument voor getroffenen door Corona op de Algemene Begraafplaats in Kampen. Mevrouw Sleurink verloor haar man vorig jaar aan Corona. Tegelijkertijd onthulden de andere collegeleden eenzelfde gedenkplek op de andere vijf andere gemeentelijke begraafplaatsen: wethouder Albert Holtland samen met mevrouw Van den Berg in IJsselmuiden, wethouder Jan Peter van der Sluis samen met mevrouw Van de Rozenberg in Wilsum (inclusief
’s-Heerenbroek), wethouder Geert Meijering in Zalk, wethouder Irma van der Sloot in Kamperveen en gemeentesecretaris Nico Middelbos samen met mevrouw Mijnheer in Grafhorst.

Het corona-monument bestaat uit een Japanse notenboom, de Ginkgo Biloba, ook wel de Boom van Hoop en het symbool van de kracht genoemd. Dit was namelijk de eerste boom die terug is gegroeid na de vernieling van Hiroshima. Naast de boom is een natuursteen gelegd waar bezoekers iets achter kunnen laten of een kaarsje kunnen branden.

Het is niet alleen een plek voor mensen die iemand verloren hebben aan corona, maar ook voor mensen die verdriet of verlies hebben geleden in coronatijd.

Burgemeester Bort Koelewijn: “Ook onze samenleving is diep getroffen. Het verlies en verdriet dat veel van onze inwoners hebben geleden en nog lijden gaat ieder voorstellingsvermogen te boven. Daarom willen wij als gemeente heel graag de getroffenen in het bijzonder, maar ook de samenleving als geheel een plek bieden om te gedenken en te herdenken. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plek die troost biedt aan iedereen die er wil zijn, want corona treft de hele samenleving.
Daarmee is het niet alleen een plek voor mensen die iemand verloren hebben aan corona, maar ook voor mensen die verdriet of verlies hebben geleden in coronatijd. Zo mooi en dankbaar dat we dit nu op zes plekken – de zes gemeentelijke begraafplaatsen van onze gemeente – hebben kunnen verwezenlijken. Middenin de samenleving, dichtbij de mensen”.

Van begraafplaats naar ontmoetingsplek
Een dergelijke gedenkplek past heel mooi binnen de ontwikkeling die de begraafplaats van Kampen doormaakt naar een plek waar je niet alleen een dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats brengt, maar ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Beheerder Benno ten Brinke: “Er is een fijne plek gecreëerd waar mensen troost kunnen vinden om hun dierbaren te kunnen gedenken. Ruimte, rust, een plek waar mensen hun verhaal kunnen delen met elkaar. Een plek waar rouw mag leven. In stilte. Of juist door een gesprek. Met gastvrouwen die dagelijks op deze begraafplaats aanwezig zijn om rouw ruimte te geven. Ze ontmoeten er vaak familieleden of vrienden die een dierbare missen en soms ontstaat er ineens een bijzonder gesprek. Een mooie herinnering aan een overledene, een stukje verdriet of zorgen die gedeeld kunnen worden. Daar hebben onze gastvrouwen en -heren tijd en ruimte voor. Een moment van oprechte aandacht. En van betrokkenheid van mens tot mens.”

Over de Gingko biloba boom

De Ginkgo Biloba, oftewel de Japanse notenboom, is een levende legende. In de westerse wereld wordt hij gezien als de ‘boom van hoop’. Het is één van de oudste (27 miljoen jaar), nog levende boomsoorten op de wereld. De Ginkgo Biloba is de heilige boom van het Oosten, een symbool van eenheid, van tegenstellingen, van hoop, gezondheid, schoonheid en weerstand tegen invloeden van het moderne leefmilieu. Dit was namelijk de eerste boom die terug is gegroeid na de vernieling van Hiroshima.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP