Brede School Hanzewijk meest circulaire school van Nederland

Foto van auteur

Door Rudi Last

In de Hanzewijk in Kampen wordt het meest circulaire schoolgebouw van Nederland gebouwd. Het definitieve ontwerp van de school is klaar. Hiermee wordt de ambitie van de gemeente op het gebied van duurzaamheid en circulariteit waargemaakt.

“We hebben als gemeente Kampen een zeer hoog ambitieniveau op het gebied van het circulair en duurzaam bouwen. Samen met de schoolbesturen van IRIS Christelijke Kindcentra en Openbaar Onderwijs Kampen hebben we onze gezamenlijke ambitie kunnen vertalen in dit nu al iconische schoolgebouw. Met het definitief ontwerp kunnen we gerust stellen dat we op dit moment de meest circulaire school van Nederland gaan realiseren. En daar mogen we best trots op zijn”, aldus wethouder onderwijs Bernard van den Belt.

Materialen

Het nieuwe schoolgebouw wordt zoveel mogelijk ‘biobased’ gebouwd. Zo bestaat het gebouw voornamelijk uit hout dat bij voorkeur zoveel mogelijk uit de regio wordt gehaald. Ook andere materialen zijn zoveel mogelijk circulair en waar mogelijk biobased. Dat wil zeggen dat de materialen hernieuwbaar of herbruikbaar zijn en bij voorkeur gedeeltelijk of helemaal bestaan uit biologische materialen. Vloer- en wandafwerking worden zoveel mogelijk demontabel en herbruikbaar uitgevoerd. Streven is om bijvoorbeeld lichtschakelaars en stopcontacten geproduceerd uit biologische materialen, zoals maiszetmeel, te gebruiken.

Energie

Ook op andere manieren is duurzaamheid een belangrijk aspect. Het dak van het schoolgebouw wordt geschikt gemaakt voor het leggen van zonnepanelen. De zonnepanelen leveren stroom op basis van de energiebehoefte van de school. Het voorlopige energielabel voor het gebouw is vastgesteld op A++++.

Onderwijsfunctie

Het gebouw is niet alleen uniek vanwege de mate van circulariteit, het is voor Kampen ook uniek omdat dit het eerste schoolgebouw is waarin twee volledige kindcentra, namelijk kindcentrum Dr. Bouwman (IRIS) en kindcentrum O.J.S. Het Scala (OOK), met een gezamenlijke gymzaal onder één dak worden gehuisvest. Belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het gebouw was dat de functionaliteit voor de onderwijsfunctie van de beide kindcentra centraal staat en niet beperkt mocht worden door de keuzes op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Dit is tot grote tevredenheid van de beide schoolbesturen uitstekend gelukt.

“Kindcentrum Dr. Bouwman is door zijn indeling geheel gericht op de ontwikkeling van kinderen van 0 t/m 12 jaar. Op de begaande grond zijn kinder- / peuteropvang mooi verbonden met de kleuters. De inrichting op de eerste verdieping is gericht op het oudere kind. Op deze wijze krijgen zowel denkers als doeners alle aandacht die ze verdienen”, aldus Gerard Wolters, bestuurder van IRIS Christelijke Kindcentra.

Irma Gelderblom, bestuurder stichting Openbaar Onderwijs Kampen vult aan: “In het prachtige lichte nieuwe schoolgebouw biedt openbare Jenaplanschool Het Scala eigentijds onderwijs in lokalen waar zowel klassikaal als groepsdoorbrekend gewerkt zal worden. De leerpleinen zijn bij uitstek geschikt voor samenwerkend leren, vieringen en voorstellingen. In de onderbouw wordt nauw samengewerkt met kinderopvang Partou. De ruimtes lopen mooi in elkaar over. We kijken ernaar uit om daar onderwijs te geven!”

Toegankelijkheid

De school is goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Aan de voor- en zijkant van het gebouw worden hellingbanen gemaakt om naar binnen te kunnen. Ook wordt het gebouw bijna drempelloos en gaan de deuren bij de hoofdingang half automatisch open. Er is een lift zodat niet alleen de leslokalen maar ook de gymzaal op de verdieping bereikbaar zijn. Hierdoor kun je met een rolstoel gemakkelijk door het gebouw.

Start bouw

De komende maanden gaan we aan de slag met het contracteren van een aannemer en het verder uitwerken van het ontwerp. Het plan is nu dat de bouw in december van dit jaar start en het schoolgebouw een jaar later klaar is. We verwachten de leerlingen in januari 2025, direct na de kerstvakantie, in het nieuwe schoolgebouw te kunnen ontvangen. Tot die tijd wordt er hard gewerkt aan de realisatie van deze prachtige en unieke school.

Gerelateerde Berichten

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: