Bron: Wijkvereniging Binnenstad
Afgelopen vrijdag werd bekend dat DeltaWonen de lopende sloopaanvraag voor het schoolgebouw aan de achterzijde van de van Heutz-kazerne heeft ingetrokken. Als gevolg hiervan heeft het college van B en W nog geen besluit hoeven nemen over de status en ook de extra vergadering van de raadscommissie komende week is komen te vervallen. Wel heeft DeltaWonen een nieuwe sloopaanvraag ingediend, en zal de procedure dus opnieuw doorlopen gaan worden.
De wijkvereniging heeft afgelopen week in een brief aan het college en de raadsfracties verzocht om meer aandacht voor de communicatie rondom dit soort processen.
Hieronder de tekst van de brief:
Geacht(e) College/fractie,
Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende:
Op 16 juli jl. heeft de wijkvereniging onderstaande tekst op haar website gepubliceerd,
Afgelopen maandagmiddag heeft de wijkvereniging kennis gemaakt met de nieuwe wijkwethouder Geert Meijering. Het was een prettig en open gesprek waarin diverse lopende zaken even kort de revue passeerden.
Uiteraard kwam ook de gepubliceerde sloopaanvraag van DeltaWonen voor het schoolgebouw aan de orde. De wijkvereniging heeft aangegeven te betreuren dat de sloopvergunning zo kort voor de zomervakantie is aangevraagd door DeltaWonen. Ook het imago van de gemeente loopt hier naar onze mening schade mee op. Vanaf het begin voert DeltaWonen de restauratie en verbouw van de Van Heutszkazerne immers in samenwerking met de gemeente Kampen uit. Dit staat ook aangegeven op het informatiebord aan de Oudestraat.
Juist in een tijd waarin de politiek steeds vaker burgers in haar beleid betrekt, in de vorm van participatie en initiatiefruimte, worden diezelfde burgers geconfronteerd met deze actie. De wijkvereniging verwacht dan ook dat de gemeente Kampen DeltaWonen aanspreekt op de genomen stappen en de negatieve invloed die dit heeft op haar imago en de beeldvorming rondom de ontwikkeling van het Cultuurcluster. De wijkwethouder heeft ons daarop aangegeven dat het op de agenda van het collegeoverleg van de volgende ochtend (dinsdag) stond. De toelichting in de media naar aanleiding van het collegeoverleg van dinsdagochtend is voor de wijkvereniging een stap in de goede richting. In de eerste plaats is hiermee duidelijk geworden dat de vergunning niet zomaar even “tussendoor” tijdens het zomerreces verkregen gaat worden. En daarnaast is voor het voor de politiek, en DeltaWonen, duidelijk welke maatschappelijke onrust de voorgenomen sloop nu al teweeg heeft gebracht.
Een tijdje geleden stond er een klein artikel in de kantlijn van de Stentor, welstandscommissie buigt zich over de plannen schoolgebouw”. Wat was het mooi geweest als de kans was aangegrepen om hier op dat moment, of aansluitend in de week daarna, een breder artikel over te publiceren. Wij vinden het een gemiste kans dat de nieuwe plannen niet publiekelijk worden gedeeld. Een proactieve houding in de richting van de bewoners van Kampen, en de omwonenden in het bijzonder, kan veel van het ontstane wantrouwen wegnemen.
De wijkvereniging Binnenstad zet zich voor in de bevordering van de leefbaarheid in de binnenstad. De vraag of de wijkvereniging voor of tegen de sloop van het schoolgebouw is moeilijk te beantwoorden. De langdurige leegstand is niet bevorderlijk voor de leefomgeving in de directe nabijheid van het gebouw. Maar we kunnen ook geen mening over sloop vormen wanneer we niets weten van de verdere plannen.
Vaststaand feit is dat de wijkvereniging zich bewust is van de omvang van de leegstand van beeldbepalende gebouwen in de binnenstad, en de opgave die deze leegstand met zich meebrengt de komende jaren. De verklaring voor de sloopplannen omdat dat er geen invulling te vinden is voor het gebouw is dus op het eerste gezicht plausibel te noemen, maar niet zeker zonder nadere vervolgafspraken over de vrijkomende ruimte vooraf.
Nogmaals;
De wijkvereniging Binnenstad zet zich voor de bevordering van de leefbaarheid in de binnenstad. Wij vragen dan ook met name aandacht voor het gevolgde en te volgen traject. Communiceer actief met de bewoners van de stad en verwijs niet steeds naar DeltaWonen. Het is voor de publieke opinie een partner van de gemeente Kampen, u staat hier samen in. En een partner voor het geheel, niet een deel van het complex.
Er staan ons voor nu en in de nabije toekomst nog veel meer grote projecten te wachten, bijvoorbeeld: de theologiepanden, kerkgebouwen, Boven-Havenstraat, Groene Hart en de herbestemming van overbodig gemeentelijk maatschappelijk vastgoed.
Daar waar u steeds vaker de samenleving om een gunst vraagt, u kunt als overheid niet alles meer faciliteren, moet u wel die “gunfactor” bij de samenleving in stand houden.
De veranderde houding van de gemeente is al zichtbaar bij de doorontwikkeling van wijkgericht werken, de verschuiving van openbare ruimte naar sociaal domein. Het aan de voorkant betrekken van betrokkenen in plaats van ze achteraf er mee confronteren. En het werkt, steeds meer staan we samen voor het resultaat.
Dit kan ook bij “bovenwijkse”projecten: Het project Bolwerk Buitenwacht is hier een goed voorbeeld van, dit leeft ook onder de bevolking. Het zal een opgave, maar ook een verdienste, zijn om gaandeweg het project die betrokkenheid te behouden.
Investeer dus in communiceren in plaats van verweren. Maak werk van de publieke opinie, gebruik die Kamper Kracht.
Tot zover de brief van de wijkvereniging Binnenstad aan het college van B&W en de raad