woensdag, april 24, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsVideo: Brunneper Bongerd sterk vervuild !

Video: Brunneper Bongerd sterk vervuild !

-

Veel onrust weggenomen onder bewoners, toekomst “iets” duidelijker..

Kampen – Donderdagavond werden in Wijkcentrum Reijersdam aan omwonenden van de Brunneper Bongerd de resultaten van het in Juni vorig jaar gehouden bodemonderzoek gepresenteerd.

Bongerd in Brunnepe
Het stuk grond in Brunnepe waar, als het aan de omwonenden ligt, niet gebouwd moet worden.

Gebleken is dat de grond dermate vervuild is dat de gemeente en Projectontwikkelaar De Gilden beiden zorg moeten dragen voor de sanering van de gronden waarvan zij eigenaar zijn! Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren. Projectleider Daniel Oostenbrink: “Op korte termijn zullen wel de asbestresten die aan de oppervlakte liggen weggehaald worden, maar dat is tot nu toe het enige wat er op dit moment gaat gebeuren” De grond is zichtbaar verontreinigd met puin, beton, asbest, afval, kolenresten en slakken. En de analyseresultaten zijn dat de grond verder vervuild is met o.a. zware metalen, PAK ( Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen), minerale olie en niet zichtbare asbest. Uit de analyseresultaten blijkt dat het grondwater geen verontreinigingen aantoond.

Op de vraag of er een schuldige kan worden aangewezen die aansprakelijk is voor de achtergebleven vervuiling wist de projectleider te vertellen dat er op het terrein van de bongerd een boerderij een bedrijf hebben gestaan die inderdaad wel het e.a. aan vervuiling hebben achtergelaten.

Ook werden de bewoners donderdagavond ingelicht over de mogelijke plannen die de gemeente heeft en de wijze waarop die kunnen worden gerealiseerd.

Projectleider van de Brunneper Bongerd Dhr. Oostenbrink werd tijdens zijn boeiende uitleg diverse malen geïnterrumpeerd door de bewoners die veel gerichte en concrete vragen hadden betreffende de veiligheid en de risico’s van de vervuiling. Ook werden er veel vragen gesteld over de eigendomsrechten van projectontwikkelaar De Gilden. “Het is wel zo dat als de gilden nu een bouwvergunning aanvraagt  we die moeten verlenen en mag er door de projectontwikkelaar gebouwd worden! Aldus wethouder Veldhoen.

De gemeente Kampen heeft diverse toezeggingen gedaan, onder andere dat er een onderzoek komt waar de gemeente Kampen gaat kijken of de ‘bouwrechten’ op de grond van de Brunneper Bongerd er ‘af’ en wat de kosten van het weg-bestemmen van woningbouw zijn. Ook word de mogelijkheid van een ruil van de bouwclaim naar een andere locatie bekeken.

Informatiebijeenkomst Reijersdam
Informatiebijeenkomst Reijersdam

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen