Veel inwoners in Kampen maken zich zorgen over de zorg die vanaf 2015 door de gemeente geleverd moet worden. In de campagne worden D66-flyeraars regelmatig gevraagd hoe het hiermee verder moet en natuurlijk vragen de Kampenaren zich af hoe D66 hierin staat. Daarom worden vanaf aanstaande vrijdag deze, maar ook andere veelgestelde vragen, in de D66 etalage aan de Oudestraat beantwoord. Ook op www.d66kampen.nl zijn veel antwoorden te vinden. D66 hoopt zo mensen die nog niet exact weten wat ze gaan stemmen, goed te informeren.
“Ik maak mij zorgen om de nieuwe verantwoordelijkheden die de gemeente voor de zorg gaat krijgen. Wat kan ik verwachten?” Veel vragen die kiezers aan D66 stellen gaan over de zorg. Concrete vragen als wie helpt mijn ouders met het huishouden als zij zo lang mogelijk in hun eigen woning moeten blijven wonen? En hoe moet het als ik niet afhankelijk wil zijn van mijn buren bij mijn persoonlijke verzorging?
Lokale politici kunnen de onzekerheid bij de kiezer niet wegnemen zolang de plannen nog niet in de praktijk zijn gebracht. Het kabinet van VVD en PvdA hebben de decentralisatie van belangrijke zorgtaken gepaard laten gaan met een forse bezuiniging. Onverstandig, want zo wordt de druk op de gemeenten en de onzekerheid in de samenleving alleen maar groter. Desondanks zullen gemeenten de handschoen moet oppakken, dus ook in Kampen.
Voor D66 zijn een aantal uitgangspunten leidinggevend in het vormgeven van sociaal beleid. Centraal staat de autonomie van het individu. Ieder mens heeft recht op zorg, dat is een mensenrecht, en er moet een goede democratische controle zijn op de uitvoering van beleid. Daarnaast vertrouwt D66 op de eigen kracht van mensen. Dat betekent dat we eerst kijken wat mensen in hun eigen omgeving kunnen regelen. Het kan echter niet genoeg benadrukt worden dat dat slechts een eerste stap is. Wanneer mensen geen beroep kunnen of willen doen op anderen is de gemeente verplicht hen te helpen.
D66 wil verder dat burgers zoveel mogelijk zelfbeschikkingsrecht krijgen. Iedereen moet naar eigen inzicht de zorgaanbieder kiezen die zij willen. Burgers krijgen zelf het beheer over hun dossier en welke hulpverleners daarbij betrokken zijn. Zo is privacy gewaarborgd. Bovendien wil D66 een goede klachtenregeling, een lokale ombudsman en online dienstverlening om zo scherp mogelijk op misstanden te kunnen reageren.
Tot slot is een veelgehoorde vraag of de gemeente financieel zal bijleggen als de budgetten voor de zorg onvoldoende blijken te zijn. Kampen heeft tot nu toe een sterke start gemaakt in de voorbereidingen op de decentralisaties, we zijn beter voorbereid dan de meeste gemeenten. Toch kunnen er ook hier tekorten ontstaan. Wat D66 betreft mag dat niet ten koste gaan van mensen die hulp nodig hebben, dan moet er dus bijgelegd worden.
In de D66-etalage op de website geeft D66 verder antwoord op vragen als ‘hoort onderwijs wel in een lokaal programma’, ‘wat is het belang van zondag-openstelling’ en ‘hoe verhouden winkels in de binnenstad zich ten opzichte van het Melmerpark?’