Camera’s klikken voor Kamper kogge

262

Kogge1

 

De Kamper kogge heeft de parade van Sail In woensdag met verve doorstaan. De imposante varende stoet vanaf IJmuiden tot de Amsterdamse IJhaven vormde de aftrap van het grootse maritieme spektakel Sail Amsterdam 2015, dat nog tot en met zondag duurt.

Temidden van bijna vijftig tall ships en duizenden kleinere schepen en bootjes vormde de ‘Zwarte Dame uit Kampen’ – het met afstand oudste varende (nagebouwde) schip van Nederland – een opvallende verschijning.

Bemanningslid Ina Voskuil kijkt terug op een zeer geslaagde dag. “Het was prachtig weer en de schepen die we onderweg hebben gezien waren zo divers, geweldig. Zelf hadden wij een grote groep mensen aan boord, de sfeer was prima.” Onder andere verslaggevers van NOS/Radio 2 en de Stentor vaarden mee met het Kamper boegbeeld, plus een aantal raadsleden. Het Kamper gemeentebestuur stond de kogge na afloop op te wachten aan de Javakade. “Fijn dat er zoveel belangstelling is. Ook vanuit het publiek, er zijn zoveel foto’s van ons gemaakt, echt massaal! Als we voor elke foto een stuiver zouden krijgen, hadden we binnen de kortste keren meer dan genoeg geld voor een nieuw zeil, ter vervanging van het huidige dat eigenlijk op is.” De kogge is nu eenmaal een uniek schip, dat mensen de mond doet openvallen, is haar ervaring. “Waar we ook komen, de kogge trekt altijd heel veel publiek.”

Ook de komende dagen verwacht Voskuil veel aanloop. “We liggen op een mooie plek dus ik reken al gauw op duizenden bezoekers. Dat willen we ook graag natuurlijk, zo kunnen wij mensen een stukje historie meegeven. En met dit schip kun je die beeldend maken, dat maakt het bijzonder.”

kogge2
Voor wie een kijkje wil nemen: de Kamper kogge (tall ship nummer 25) is tijdens Sail Amsterdam te vinden aan de Javakade vlak naast het Zeeheldeneiland.

De Kamper kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. De vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen. Meer informatie: kamper-kogge.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP