Cantecleer hokt kippen op

Kinderboerderij volgt ministeriële richtlijnen

Uit voorzorg is vorige week woensdag een ophokplicht ingesteld voor pluimvee op commerciële bedrijven. Kinderboerderij Cantecleer heeft besloten deze richtlijnen te volgen. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid en de kinderboerderij blijft geopend. Wel kunnen enkele activiteiten geen doorgang vinden.

kippen

Nadat er in omringende landen bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 was aangetroffen, zijn er ook in Nederland op woensdag 9 november dode wilde watervogels gevonden die vermoedelijk besmet zijn met de H5-vogelgriep. Het ministerie van Economische Zaken stelde daarop een ophok- en afschermplicht in voor ”commercieel gehouden gevogelte”. Hanjo IJkhout, beheerder van de kinderboerderij in het Stadspark, heeft besloten deze verordening ook te volgen. Vrijwilligers en stagiaires, zoals Bo van de Groene Welle (zie foto), hebben alle kippen, die gewoonlijk vrij rondlopen op het terrein, in het grote kippenhok geplaatst.

”Op dit moment geldt het alleen voor de industriële landbouw”, licht IJkhout toe, “en nog niet voor de recreatieve sector.” De parelhoenders zijn naar het hertenkamp verplaatst waar geen mensen mogen komen. Wanneer contact tussen mens en dier vermeden wordt, wordt het besmettingsgevaar geminimaliseerd. Als men dode vogels vindt, moeten ze dan ook niet aangeraakt worden. In deze fase is er nog geen sprake van een virus. Het programma van de kinderboerderij wordt hiermee verstoord maar mensen kunnen nog altijd gewoon langs komen. De kippen kunnen ze echter alleen bewonderen vanachter glas. En gaas.

ophokplicht

Zie ook:
Regeling van de Staatssecretaris van EZ
Cantecleer organiseert ’Dag van de Stadskip’
Kippenlease 2.0 door Cantecleer


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*