donderdag, april 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomePolitiekCDA blij met tegemoetkoming in energiekosten voor verenigingen

CDA blij met tegemoetkoming in energiekosten voor verenigingen

-

De fractie CDA Kampen is blij met de komst van een subsidieregeling om onder andere verenigingen tegemoet te komen in de energiekosten. De gemeenteraad heeft hier tijdens de raadsvergadering van donderdag 16 februari mee ingestemd. Raadslid Jacolien van de Wetering (CDA): “De gemeente moet nu doorpakken en ondersteunen bij de verduurzaming van de gebouwen.

Maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk uit de gemeente Kampen kunnen vanaf 1 maart een aanvraag indienen voor een eenmalige tegemoetkoming in de hoge energiekosten die zij in 2022 hebben moeten maken. “Dorpshuizen en verenigingsgebouwen zijn door de stijgende energielasten in de problemen gekomen. Het CDA heeft vorig jaar al aangegeven dat de urgentie groot is en dat er gezocht moest worden naar lastenverlichting op korte termijn”, zegt raadslid Jacolien van de Wetering.

Het CDA heeft daarom samen met D66 en GroenLinks het college verzocht om na te gaan op welke manier dorpshuizen, verenigingen en sportaccommodaties ondersteund kunnen worden als zij door stijgende energielasten in de problemen komen. Van de Wetering: “De activiteiten in dorpshuizen en verenigingsgebouwen leveren een belangrijke bijdrage aan de Kamper samenleving. Het zijn de plekken waar mensen elkaar ontmoeten en samen hun vrije tijd doorbrengen. We mogen niet onderschatten hoe belangrijk verenigingen zijn voor onze gemeente.”
Structureel lagere energierekening

Van de Wetering is dan ook blij met de komst van de subsidieregeling, die als vangnet dient voor maatschappelijke organisaties. Tegelijkertijd benadrukt ze dat het belangrijk is om óók vooruit te kijken. “Sommige verenigingen hebben nu nog gunstige vaste contracten, maar zien een hogere energierekening langzamerhand dichterbij komen. De gemeente moet nu doorpakken en ondersteunen bij de verduurzaming van de gebouwen. Het Rijk gaat daar ook geld beschikbaar voor stellen, dat het CDA graag zo snel mogelijk wil inzetten.”

Het CDA wil dat de gemeente de gebruikers van dorpshuizen, verenigingen en sportaccommodaties gaat helpen bij het structureel omlaag brengen van de energiekosten. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat op korte termijn zonnepanelen worden gelegd op de daken van de gebouwen. “Het verduurzamen van de gebouwen is belangrijk. De gemeente moet hierin ondersteunen, zonder de verantwoordelijkheid van de eigenaren zomaar over te nemen. Laten we hier niet mee wachten, maar gewoon beginnen”, aldus Van de Wetering.

CDA-2018

Gerelateerde berichten

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen