CDA bloemen voor vrijwilligers vluchtelingenwerk

160217 Vrijwilligers vluchtelingenwerkOnder het motto ‘hart voor vrijwilligerswerk’ heeft Janine de Kleine namens de CDA fractie woensdag 17 februari bloemen en taart overhandigd aan Emma Boeve van vluchtelingenwerk als onderdeel van Welzijn Kampen. 

De attenties zijn bedoeld als blijk van waardering voor de tientallen vrijwilligers die zich via Welzijn Kampen inzetten om vluchtelingen, met name de statushouders – mensen die in Nederland mogen blijven – te helpen met integreren in de samenleving.

Bij het vrijwillige vluchtelingenwerk wordt 3 keer per week spreekuur gehouden bij Welzijn Kampen aan de Vloeddijk. Daar kunnen mensen met allerlei praktische vragen terecht. Ook worden er fietslessen georganiseerd en is er een taalschool.  In 2012 is het taalcoach project gestart waarbij een vrijwilliger wordt gekoppeld aan een allochtoon taalmaatje. Daarbij wordt de inburgeraar geholpen bij het leren van de Nederlandse taal en wegwijs te worden in de Kamper samenleving. Er zijn wel 50 vrijwillige taalmaatjes geeft Emma Boeve aan.  Ook is er meer werk aan de winkel; het aantal statushouders dat zich meldt bij Welzijn Kampen is meer dan verdubbeld in het afgelopen jaar als gevolg van ook de grotere vluchtelingenstroom.  Na de vreselijke foto van het aan de Turkse kust aangespoelde syrische peutertje Aylan hebben ook meer mensen zich gemeld voor het vrijwilligerswerk om te helpen, maar het blijft lastig om mensen te vinden die structureel vrijwilligers werk willen doen, bijvoorbeeld elke week een spreekuur of zich binden als taalmaatje verduidelijkt Emma Boeve.

‘Vrijwilligers zijn de smeerolie van de samenleving. Vrijwilligerswerk kun je niet afdwingen, het woord zegt het al. Het komt uit je hart, omdat je je betrokken voelt en weet bij je naaste, een opdracht ook vanuit je levensovertuiging. Het CDA vindt het ook belangrijk om haar waardering voor het vrijwilligerswerk te blijven uitspreken.  Dit jaar, waarbij de grote vluchtelingenstromen zo in het nieuws zijn, vonden wij dat vrijwilligers die omzien naar ‘ontheemden’ een blijk van waardering verdienen!’, aldus Janine de Kleine.

In voorgaande jaren mochten o.a. Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden en maaltijdbezorgers van Tafeltje Dekje, de heer Van Dijk, Stichting LiveLife, eetclub De Plu, vrijwilligers van KTK, diverse mantelzorgers,  echtpaar Kalter en Boxman, de buurvrouwen uit de Akelei, de heer Tietema en vrijwilligers MFD Zalk al bloemen ontvangen op of rond Valentijnsdag van het CDA voor hun vrijwilligerswerk in de gemeente Kampen.