CDJA en JOVD organiseren debat over referendum.

Banner‘Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?’ Op 6 april 2016 vindt het eerste referendum dat door het volk zelf is afgedwongen plaats. GeenPeil wist 427.939 geldige handtekeningen op te halen voor meer inspraak en democratie voor kiezers.

Met het referendum over de Europese Grondwet in 2005 ontwaakte het parlement uit de Europese droom. De Nederlandse kiezers zeiden massaal ‘nee’ tegen de Europese Grondwet. Het referendum over Oekraïne is de volgende test voor de geloofwaardigheid van de Unie. Dan is er ook nog gedoe rondom Overijsselse gemeenten die veel minder stembureaus openen tijdens het referendum dan bij de Provinciale Statenverkiezing van vorig jaar.

CDJA IJsseldelta en JOVD Zwolle e.o. hebben de democratische-handen ineengeslagen en een debatavond georganiseerd over het associatieverdrag. Op maandag 28 maart komen de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Kees Verhoeven (D66) naar Zwolle om met elkaar te debatteren over de vraag of we ons willen associëren met Oekraïne. De SP voert volop campagne tegen het associatieverdrag, D66 voert campagne voor het ja-kamp.

Krijgen we een continentale crisis in Europa wanneer Nederland het verdrag afwijst? Moeten we echt een associatieakkoord sluiten met een land dat weigert de radarbeelden van MH17 te verstrekken? Moet de EU haar invloed verder uitbreiden naar het oosten? Is het verdrag een provocatie richting de Russische president Vladimir Poetin?

Deze vragen en meer zijn de ingrediënten voor een heerlijk avondje politiek aan de bar. Vanaf 19:45 uur is iedereen van harte welkom in Het Vliegende Paard aan de Voorstraat, de avond begint om 20:00 uur. De toegang is gratis.