CDJA IJsseldelta wil nieuwe gedoogcriteria voor coffeeshop

coffeeshop Kampen

Het CDJA wil dat de coffeeshop zich beperkt tot de lokale markt. Hiermee kan drugstoerisme worden tegengegaan en zal het aantal bezoeken aan de coffeeshop afnemen.

De eigenaar van de coffeeshop mag wat de jongeren betreft alleen nog verkopen aan inwoners uit de gemeente Kampen. Hiervoor is een aanpassing in het pasjessysteem nodig. De jongerenorganisatie ziet de voordelen van een plaatselijke coffeeshop. Een kleinschalige en lokale coffeeshop voorkomt drugshandel op straat en in woningen. Daarnaast wordt gepoogd een scheiding der markten aan te brengen tussen soft- en harddrugs. De gebruiker van softdrugs wordt door de coffeeshop afgeschermd van de gecriminaliseerde drugssfeer en komt als het goed is niet in aanraking met harddrugs.

Het CDJA IJsseldelta legde een jaar geleden verschillende werkbezoeken af om het coffeeshopbeleid in de gemeente Kampen te onderzoeken. In de gesprekken tijdens deze bezoeken kwam duidelijk naar voren dat de organisaties die gericht zijn op preventie niet of nauwelijks samenwerken.

De jongeren willen dat de evaluatie van het drugsbeleid in de gemeente Kampen openbaar gemaakt zal worden zodat duidelijk wordt op basis van welke bevindingen een beslissing genomen gaat worden. Bestuurslid politiek Anne Adema: ‘Wanneer de evaluatie niet openbaar gemaakt zal worden zijn we genoodzaakt een Wob-verzoek in te dienen’.