zaterdag, april 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomePolitiekChristenUnie: "Een inspirerende Collegetour met Gert-Jan Segers en enthousiast publiek"

ChristenUnie: “Een inspirerende Collegetour met Gert-Jan Segers en enthousiast publiek”

-

Ingezonden bericht ChristenUnie Kampen

Gert-Jan Segers was dinsdagavond 1 maart te gast in Quintus te Kampen. Onder leiding van radiomaker en presentatrice Astrid de Jong ging Gert-Jan Segers in gesprek met lijsttrekker ChristenUnie Kampen Jan Peter van der Sluis en Kampenaren over de politiek in ons land, in Kampen en de wereld.

Kloof politiek en inwoner
Jan Peter van der Sluis startte het gesprek over de afstand tussen de politiek en de mensen in het land. Gert-Jan gaf aan dat de kloof te dichten valt als “de overheid weer meer vertrouwen krijgt in de burger en niet andersom”. De ambtenaren in Den Haag moeten weer in gesprek met de boer en de inwoners van de steden en dorpen in ons kleine land waar de mentale afstanden groot zijn. “Ga koffiedrinken en spreek elkaar”. Jan Peter vertelde daarom over de wijkgerichte aanpak in Kampen.

Van Melkbus tot China
Tijdens een College Tour mag het publiek vragen stellen over allerlei onderwerpen. De ongeveer 75 aanwezigen stelden vele boeiende vragen aan Gert-Jan. Vragen over zijn inspirator: Dietrich Bonhoeffer, theoloog en verzetsstrijder wiens levensmotto was “iets doen beter is dan nietsdoen” al koste dat hem zijn leven. Maar ook vragen over het melkbusschieten in Kampen, de woningbouwopgave, vliegveld Lelystad en de Lelylijn. De energietransitie en de mogelijke zonnevelden langs de Hagedoornweg kwamen ook ter discussie.

Vanwege de huidige energieprijzen en de gaslevering vanuit Rusland kwam de vraag naar boven hoe we naar China moeten kijken. Gert-Jan pleit voor een strategische onafhankelijkheid van China. “We moeten niet naïef zijn over de economische krachten die spelen”.

Natuurlijk was ook de oorlog in Oekraïne onderwerp van gesprek. “We zeggen altijd ‘opvang in de regio’ en wij zijn voor Oekraïners de regio, dus we zullen ze ruimhartig opvangen” zei Gert-Jan. Over de trieste huidige situatie in Europa riep Gert-Jan, geïnspireerd door CW Lewis op: “laten we ons leven leven zoals we dat graag willen doen en niet bevangen raken door angst”.

Meer bescheiden dan zijn dochters
Gert-Jan vertelde dat hij bescheidener is dan zijn 3 dochters. Hij zei zijn geloofsleven te voeden met een routine met podcasts luisteren, de kerk bezoeken, gesprekken met geloofsgenoten en veel lezen.
Astrid de jong daagde de zaal uit met vele weetvraagjes over Gert-Jan: wat is zijn volledige voornaam, zijn geboorteplaats, wat staat er op de kaft van een van zijn boeken. Een mooie cadeaubon van De Swaen werd toegekend aan een winnares uit de zaal.

Gert-Jan lanceerde de Campagnevideo van de ChristenUnie kampen. En de aanwezigen bleven nog een hele tijd in gesprek met elkaar, het was ook geweldig mooi dat we elkaar weer ‘in het echt’ konden spreken en ontmoeten na de lange Corona-periode.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen