woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsChristenUnie: “Rijk moet meebetalen aan restauratie Bovenkerk in Kampen”

ChristenUnie: “Rijk moet meebetalen aan restauratie Bovenkerk in Kampen”

-

De ChristenUnie wil dat staatssecretaris van Cultuur & Media Gunay Uslu meebetaalt aan de restauratie van de Bovenkerk in Kampen. De grootste kerk van Noord-Nederland verzakt en moet daarom hersteld worden. Maar de kosten zijn te hoog om door de Protestantse Gemeente Kampen, de gemeente Kampen of zelfs de provincie Overijssel opgehoest te worden. ChristenUnie- Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf zegt bij een bezoek aan de Bovenkerk dat het Rijk daarom bij moet springen: “De Bovenkerk is van grote historische, culturele, muzikale en maatschappelijke waarde en is niet weg te denken uit Kampen en Noord-Nederland. Ik hoop dat de staatssecretaris dat ook ziet en de gemeente en provincie gaat helpen bij de restauratiekosten”.

Anderhalf jaar geleden zijn de zijbeuken van de kerk al in de steigers gezet. Recenter is onder andere aan het orgel en daarboven geplaatste beelden gewerkt. De oorzaak van de schade ligt in de fundering van de Bovenkerk, die niet diep genoeg in de veen- en kleigrond staat. Naast een restauratie van de kerk zelf, moet daarom ook een onderzoek naar herfundering van de kerk komen. Op die manier kan de belangrijke Bovenkerk niet slechts voor één generatie open blijven, maar voor veel langere tijd.

De Protestantse Gemeente Kampen, de gemeente Kampen en de provincie Overijssel dragen alle drie bij aan de restauratiekosten van circa twee miljoen euro. Voor de provincie gaat het om €700.000. Er is echter nog zeker 1,3 miljoen euro nodig en dat is veel meer dan de Protestantse Gemeenten en de gemeente kunnen opbrengen. Van der Graaf: “Het gaat hier om een ontzettend groot rijksmonument. Het rijk kan niet verwachten dat regio’s met zulke grote rijksmonumenten zelf de volledige kosten dragen van een restauratie. Ik hoop echt dat de staatssecretaris met een oplossing komt”.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen