zondag, mei 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenCOA vraagt vergunning aan voor opvang ‘Kamper’ ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat

COA vraagt vergunning aan voor opvang ‘Kamper’ ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat

-

Het COA gaat bij de gemeente Kampen een vergunning aanvragen om voor aanvankelijk twee jaar een kleine groep gezinnen en statushouders te kunnen opvangen in het leegstaande pand van Triade Vitree aan de Hilbert van Dijkstraat. Het gaat om ongeveer 48 volwassenen en kinderen die nu al op de Industrieweg in Kampen verblijven en hier hun weg hebben gevonden en naar school gaan. Omwonenden zijn geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Goede ervaringen
Het COA kampt nog altijd met een groot tekort aan opvanglocaties. Binnenkort sluit de kleinschalige tijdelijke noodopvang voor asielzoekers en statushouders aan de Industrieweg. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Kampen wil met het COA meedenken.


Wethouder Jan Peter van der Sluis: “We vinden het onze menselijke en maatschappelijke plicht om bij te dragen aan humane opvang van vluchtelingen én ervoor te zorgen dat de opvang zowel voor hen als voor onze inwoners goed verloopt. Dat deze groep volwassenen en kinderen hier al bekend is en we goede ervaringen met hen hebben, zal daar zeker aan bijdragen.” Bovendien heeft de gemeente Kampen als gevolg van de Spreidingswet de verplichting om asielzoekers op te vangen.

Opvang volgens Kamper voorwaarden
De nieuwe tijdelijke locatie moet passen binnen Kamper voorwaarden die aan de Industrieweg succesvol bleken. De locatie moet kleinschalig zijn en een zerotolerancebeleid kennen. Van der Sluis: “Bovendien kunnen en willen we niet zonder een grote betrokkenheid van maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Daarom roepen we mensen op deel te nemen aan een klankbordgroep.”

Onmenselijk weer te laten verhuizen
Door in Kampen te blijven kunnen de bewoners hier hun integratieproces doorzetten. Van der Sluis: “Ouders kunnen hun (vrijwilligers) werk voortzetten en kinderen kunnen hier naar school blijven gaan. Het is onmenselijk om hen weer afscheid te laten nemen en te laten verhuizen. Statushouders die aan Kampen gekoppeld zijn, zullen sowieso hier blijven wonen, dus zij kunnen nu hun lokale netwerk verder opbouwen en onderhouden.”

Vergunningsaanvraag
Het pand aan de Hilbert van Dijkstraat is als meest geschikte optie naar voren gekomen na een intensieve zoektocht van COA. Zij heeft gemeente Kampen laten weten een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) aan te vragen voor het opvangen van asielzoekers op deze locatie. De verwachting is dat deze vergunningaanvraag gehonoreerd zal worden en dat na beperkte werkzaamheden in de loop van mei/juni de bewoners hun intrek kunnen nemen.

Met het oog op het sluiten van de noodopvanglocatie aan de Industrieweg is COA al begonnen met het verhuizen van bewoners die niet in Kampen blijven. Na een goede overgangsperiode voor de mensen die in Kampen achterblijven gaat deze locatie definitief sluiten.

Gerelateerde berichten

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen