Ouderen lopen regelmatig het risico slachtoffer te worden van oplichting. Ook in de gemeente Kampen komt dit helaas vaak voor. Denk aan WhatsApp-fraude, waarbij criminelen zich voordoen als familieleden, of nepagenten die actief zijn in de jacht naar bankgegevens of andere waardevolle spullen. Om de kennis en bewustwording van ouderen op het gebied van digitale veiligheid te vergroten, gaat Janine de Jong aan de slag als coach digitale veiligheid. Zij zal voorlichtingssessies geven bij onder andere zorginstelling IJsselheem in Kampen.
Janine deelt haar eigen ervaring: “Om mij heen hoor ik regelmatig dat mensen slachtoffer worden van oplichting. Zelf val ik ook onder de doelgroep en heb ik te maken gehad met oplichting via WhatsApp. Een onbekende die zich voordeed als mijn kind, vroeg me om geld over te maken. Gelukkig was ik op de hoogte van deze vorm van fraude. Daardoor ben ik er niet ingetrapt. De manieren waarop we dit tegenkomen worden steeds moeilijker te herkennen.”
Oplichting voorkomen
Burgemeester Sander de Rouwe is blij met de aanstelling van een lokale coach: “Oplichting komt helaas veel voor, ook bij ouderen. Het kan iedereen overkomen. Met de juiste voorlichting en enkele maatregelen is het soms te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”
Voorlichting over veiligheid
Tijdens de voorlichtingssessies gaat Janine in op hoe je oplichting kunt herkennen en wat je moet doen als je slachtoffer dreigt te worden. De focus ligt op online veiligheid, waarbij Janine laat zien welke situaties ouderen kunnen tegenkomen. Groepen ouderen kunnen een voorlichtingssessie aanvragen via op********************@ka****.nl.
Voorbeeld van oplichting: nepagenten
Recent zijn meerdere oudere inwoners van Kampen benaderd door iemand die zich voordeed als een politieagent. De nepagenten belden met de mededeling dat er een inbraakgolf in de buurt was en kwamen vervolgens langs om waardevolle spullen, zoals sieraden, ‘veilig te stellen’.
Kwetsbare doelgroepen
De gemeente Kampen vindt het belangrijk dat inwoners bewust zijn van hun on- en offline veiligheid, vooral kwetsbare doelgroepen. Naast ouderen zullen in de toekomst ook jongeren en ondernemers extra aandacht krijgen.
Met deze initiatieven hoopt de gemeente Kampen haar inwoners beter te wapenen tegen de groeiende dreiging van oplichting en digitale fraude.