Het college heeft de afrekening openbaar basisonderwijs over de periode 2001 tot en met 2008 vastgesteld. Kampen heeft over die periode niet meer uitgegeven voor het openbaar basisonderwijs dan de vergoedingen die het Rijk daarvoor beschikbaar heeft gesteld. Hierdoor ontstaat voor de gemeente geen doorbetalingsverplichting aan het bijzonder basisonderwijs.
Schoolverenigingen krijgen een vergoeding van het Rijk voor de kosten die zij maken. Wanneer gemeenten extra uitgaven doen ten gunste van het openbaar basisonderwijs, hebben scholen van bijzonder basisonderwijs ook recht op een extra vergoeding. Dit betekent dat scholen van bijzonder onderwijs (zoals katholieke en protestants-christelijke scholen) eenzelfde bedrag ontvangen van de overheid (voor bijvoorbeeld schoolgebouwen, leermiddelen, salarissen voor onderwijzers en dergelijke) dan de openbare scholen. In de gemeente Kampen is de verhouding tussen openbaar en bijzonder basisonderwijs ongeveer 20% – 80%. Eventuele extra uitgaven die Kampen doet ten gunste van het openbaar onderwijs leidt dus tot doorbetalingeffect aan scholen van bijzonder onderwijs met een factor 4. Om dit inzichtelijk te maken, maken gemeenten eens in de vijf jaar een afrekening van de kosten voor het openbaar onderwijs.
De laatst vastgestelde periode betrof de jaren 1996 tot en met 2000. Dit betekent dat de kosten over de periode 2001 tot en met 2008 nog moesten worden vastgesteld. In dit tijdvak is sprake van een volledig tijdvak van 5 jaar (2001-2005) en een periode die een 3-jarig tijdvak omvat (2006-2008). Dat laatste heeft te maken met de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs met ingang van 1 januari 2009. Vanaf deze datum heeft de gemeente geen rechtstreekse bemoeienissen meer met het openbaar basisonderwijs en is de overschrijdingsregeling niet meer van toepassing.
Geen overschrijding
In 2014 gaven de voorlopige cijfers die de gemeente had geproduceerd over 2001-2008 ook al aan dat er geen sprake was van een overschrijding van de kosten. Door een schoolvereniging van het bijzonder onderwijs in Kampen werden bij deze cijfers echter een aantal kanttekeningen geplaatst. Een adviseur van de betreffende schoolvereniging kwam op basis van de concept-afrekening tot de conclusie dat mogelijk een overschrijding van de kosten aan openbaar onderwijs had plaatsgevonden ter grootte van een bedrag van € 1,1 miljoen. Voor de gemeente zou dit een doorbetalingsverplichting aan het bijzonder onderwijs inhouden van ongeveer € 4,5 miljoen. Gezien de verschillen in inzicht heeft de gemeente de kostenopstelling vervolgens laten nakijken door een onafhankelijk deskundig adviesbureau. Het adviesbureau onderschrijft de conclusie dat er geen sprake is van een overschrijding van de kosten.