Vernieuwingen in de zorg moeten kosten omlaag brengen
Het college van B&W heeft de subsidieregeling ‘Innovatie Sociaal Domein’ vastgesteld. Met deze regeling wil de gemeente stimuleren dat er vernieuwingen in de zorg plaatsvinden. Vernieuwing en verandering zijn nodig om met minder budget de kwaliteit van zorg en ondersteuning te kunnen blijven garanderen.
Het bedrag van 700.000 euro is bedoeld voor vernieuwende projecten in het sociaal domein (waaronder jeugdhulp, Wmo, welzijn en informele zorg). Op 1 april 2015 wordt de regeling opengesteld. Tussen 1 april en 1 juni kunnen zowel professionele publieke instellingen in het sociaal domein als (georganiseerde) bewoners(groepen), clubs en verenigingen een aanvraag indienen.
Onder andere in overleg met Adviesraad Maatschappelijke Ontwikkeling is een subsidieregeling opgesteld aan de hand waarvan een aanvraag ingediend kan worden. Een adviescommissie zal op basis van beoordelingscriteria de aanvragen toetsen. Zij adviseert vervolgens het college over de te honoreren projecten. Ook inwoners kunnen vernieuwende initiatieven indienen. Hiermee geeft deze regeling ook antwoord op de motie Right to Challenge waarmee de raad in december vorig jaar instemde. Dit ‘recht om uit te dagen’ is het recht voor bewonersgroepen, organisaties, clubs en verenigingen om mee te bieden op het uitvoeren van een dienst van de lokale overheid. Het gaat dan om taken waarvan inwoners denken dat ze deze zelf effectiever en beter kunnen uitvoeren.
Naar verwachting is de beoordeling in augustus afgerond en kunnen de beschikkingen worden afgegeven zodat snel met de innovatieve projecten kan worden begonnen. Het betreft een eenmalige subsidie voor projecten met een maximale doorlooptijd van twee jaar, die na afloop van de subsidietermijn gecontinueerd moeten worden. De subsidieregeling zal jaarlijks worden opengesteld. Dit eerste jaar geldt als proef.
Welke activiteiten komen in aanmerking voor de subsidie?
Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten in het sociaal domein die gericht zijn op innovatie, bijvoorbeeld door de inzet van andere zorgproducten, werkwijzen of methodieken. Een innovatie hoeft niet perse ‘nieuw voor de wereld’ te zijn. Activiteiten in het kader van preventie en/of verbetering van een bestaand product, dienst of werkproces wordt ook gezien als innovatie. Verder is het belangrijk dat de aanvraag betrekking heeft op Kamper zorgvragers en aansluit bij het Kamper Kompas. Ook moet het project een bijdrage leveren aan de verschuiving van taken en verantwoordelijkheden van gemeente naar samenleving.
Coördinerend zorgwethouder Eibert Spaan onderstreept het belang van innovatie in de zorg: “We moeten dezelfde taken uitvoeren met minder geld. Om de zorg betaalbaar te houden zullen we met z’n allen moeten nadenken over hoe het op een andere, vernieuwende manier kan. Met deze regeling willen we instellingen en inwoners dan ook stimuleren en uitdagen om met goede ideeën te komen die eraan bijdragen dat we met minder geld toch de zorg kunnen blijven verlenen die nodig is. Uiteindelijk zal dit kosten besparen, zodat de zorg ook in de toekomst beschikbaar is voor iedereen die dat nodig heeft. Omdat we van mening zijn dat juist inwoners vaak hele goede ideeën hebben, waar de professionele instellingen weer van kunnen leren, kunnen ook inwoners een voorstel indienen”.
Veranderingen in de zorg
Per 1 januari 2015 is de zorg, hulp en ondersteuning aan inwoners veranderd. Door invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), de Jeugdwet en de Participatiewet voor werk en inkomen heeft het Rijk de taken op het gebied van jeugd, zorg en werk en inkomen bij gemeenten neergelegd. Gemeenten krijgen echter minder geld om deze taken uit te voeren. Gemeenten moeten dus meer doen met minder geld. Om de zorg toegankelijk, goed en betaalbaar te houden is innovatie in de zorg noodzakelijk. De gemeente Kampen heeft samen met zorgaanbieders afgesproken om 5% van het Wmo-budget en een deel van het lokale jeugdhulpbudget in te zetten voor deze innovatie in de zorg.
Vanaf 1 april is de subsidieregeling en het aanvraagformulier te vinden op www.kampen.nl/veranderingenindezorg.