zaterdag, april 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsCollege stemt in met plan van aanpak Gezond in de Stad 2016

College stemt in met plan van aanpak Gezond in de Stad 2016

-

Gezond in de stad

De gemeente Kampen neemt deel aan een landelijke programma voor de aanpak van gezondheidsachterstanden: ‘Gezond in de Stad (GIDS)’. Doel van het programma is om de sociale, economische en gezondheidsachterstanden in wijken te verminderen.

Vanuit het programma ontvangt de gemeente gedurende de jaren 2015, 2016 en 2017 € 106.000,- per jaar.

Kampen krijgt relatief veel geld, omdat wij veel wijken met gezondheidsachterstanden hebben. In overleg met betrokken partijen is het plan van aanpak ‘Gezond in Kampen’ voor 2016 opgesteld en het college heeft hiermee ingestemd.

De ervaringen die de gemeente Kampen heeft opgedaan met de aanpak in de Wortmanflats vormen het uitgangspunt voor de plannen van aanpak ‘Gezond in Kampen’. Zo is vanuit de ervaring in de Wortmanflat gebleken dat het inzetten op twee sporen – 1. actie in de gezinnen en 2. in actie met de buurt – werkt en elkaar versterkt. Deze werkwijze wordt daarom leidend bij de aanpak op andere locaties, zoals de Erfgenamenstraat in IJsselmuiden en Kievitstraat in Kampen. Hierover maken we afspraken met onze samenwerkingspartners en de bewoners.

Een andere ervaring in de aanpak in de Wortmanflats is dat vaak nog voorbij wordt gegaan aan ‘de basis op orde’ (financiën en administratie) in de huishoudens, terwijl dit juist vaak de kern van de problematiek is.
Mede vanuit dit inzicht hebben De Kern, Stichting Welzijn in Kampen en de gemeente Kampen de handen ineen geslagen en het project Financiën op Koers opgezet met als doel het verbeteren van hulp en advies bij thuisadministratie aan inwoners van Kampen door samen te werken maar vooral ook efficiënter te werken.
Naast Financiën op Koers wordt het project ‘Vroeg er op af’ geïntroduceerd . Doel is inwoners in beeld te krijgen die normaal niet bij de gemeente of bij hulpverlenende instanties in beeld zijn. De doelgroep bestaat uit inwoners met beginnende schulden (bijv. huurschuld, schuld bij de zorgverzekering, energiemaatschappij of gemeente).

Door er vroeg bij te zijn, hopen we erger te voorkomen.
Het hebben van schulden heeft vaak invloed op het ontstaan van gezondheidsproblemen, depressieve klachten, huiselijk geweld etc. Schuldenproblematiek is de afgelopen jaren landelijk toegenomen. In de praktijk is te zien dat een groot aantal inwoners zich pas meldt als schulden dusdanig zijn opgelopen en zij geen andere uitweg meer zien. Door de inzet van preventie kan verdergaande schuldenproblematiek maar ook andere problematiek voorkomen worden.

Naast het verder ontwikkelen en breder toepassen van de ervaringen uit de Wortmanflats wordt en deel van het geld gebruikt voor het breed bekend maken van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) in Kampen.

Wethouder Spaan: “Met de aanpak in de Wortmanflat hebben we met onze partners een aanpak ontwikkeld waarmee we goed aansluiten bij de inwoners: we zijn aanwezig, luisteren naar wat er leeft en speelt en ontwikkelen op basis daarvan onze aanpak. Met de inzet van de GIDS middelen willen we dit soort aanpakken voor en door de buurt continueren. Projecten als Financiën op koers en Vroeg er op af zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen die wij willen gaan inzetten om onze inwoners in hun kracht te zetten zodat zij zelf, of met minimale ondersteuning, zorg kunnen dragen voor hun eigen financiën en administratie.”

Gerelateerde berichten

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen