woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsCollege presenteert conceptbegroting met buffer voor rijkskortingen

College presenteert conceptbegroting met buffer voor rijkskortingen

-

Het college van B&W heeft de begrotingsstukken voor 2014 aangeboden aan de gemeenteraad. Door de al eerder vastgestelde bezuinigingen en door een wijziging door te voeren in de rentesystematiek kan een meerjarig sluitende begroting worden aangeboden. Bovendien is ruimte gecreëerd om de aangekondigde rijksbezuinigingen op te vangen.

Money-Euro

Het college wijst wel op een aantal onzekerheden. Daarbij wordt met name gedacht aan de ontwikkelingen op de woningmarkt en de gevolgen van de zogenaamde decentralisatieoperatie in het sociale domein.
Zowel voor het jaar 2014 als de jaren daarna is vooralsnog sprake van een meerjarenperspectief dat aangeeft dat sprake is van begrotingsoverschotten. Daarbij is nog niet voorzien in het opvangen van de rijkskortingen op de algemene uitkering uit het gemeentefonds zoals die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag. Deze lopen op naar een bedrag van ruwweg € 1 miljoen.
Daarnaast blijft de situatie op de bouw- en woningmarkt reden tot zorg geven. En ten slotte wordt in het bijzonder ook gewezen op de gevolgen van de zogenaamde decentralisatieoperatie in het sociale domein. De overheveling van taken naar de gemeenten op de terreinen van jeugdzorg, AWBZ (dagbesteding en wellicht persoonlijke verzorging) en participatie (sociale werkvoorziening en Wajong) zijn complex en ingrijpend. Bovendien laat het rijk de overheveling van deze taken, als haast gebruikelijk, gepaard gaan met omvangrijke rijkskortingen die de gemeente voor nieuwe uitdagingen stelt.

Nieuw beleid

Tegen de door het college geschetste achtergrond is er slechts beperkt sprake van ruimte voor nieuw beleid. Er wordt daarbij de lijn gevolgd van de dit voorjaar vastgestelde perspectiefnota.
Middelen worden beschikbaar gesteld voor:
  • het inlopen van achterstanden in de onderhoudsbudgetten voor openbare verlichting en bruggen;
  • rioleringswerken (aanleg en onderhoud);
  • de herstructurering van het gebied Spoorlanden;
  • het verwijderen van asbest uit schoolgebouwen;
  • het exploitatietekort van de Stichting Impact (sociale werkvoorziening);
  • de renovatie en brandveiligheid van de Stadsgehoorzaal;
  • een vervolg op de startersleningen.

Tarieven

Ondanks de krappe begrotingssituatie is het college is erin geslaagd de ontwikkeling van de lastendruk voor de burger maar beperkt te laten oplopen. Naast een algemene trendmatige verhoging is sprake van 1% extra verhoging van de tarieven van de onroerende zaakbelasting. De rioolheffing voor 2014 wordt niet verhoogd.

Besluitvorming raad

Op 31 oktober is er een extra vergadering van de commissie Bestuur en Middelen over de begroting. De gemeenteraad buigt zich op 12 november (algemene beschouwingen fracties) en 14 november (behandeling en besluitvorming begroting) over de begrotingsstukken.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen