Column Centurion – ‘Manipulatie Rabo’

libor

Enige tijd geleden kwam de grote Libor-fraude van de RABO-bank aan het licht. De RABO-bank had jarenlang de Libor-rente gemanipuleerd.

Nog steeds kan de RABO het manipuleren -in een ander verband- niet laten. In het Rabo-magazine “Dichterbij” van zomer 2014 poneert Hans Bouman een aantal ongenuanceerde opmerkingen van hoogleraar Rudi Westendorp onder de kop “75 is het nieuwe 65”. Er is dubieus en manipulerend gesteld dat de afgelopen eeuw de gemiddelde levensverwachting is gestegen van 40 naar 80 jaar. Want het gemiddelde van 40 jaar kwam voornamelijk door de grote kindersterfte. Bovendien is de gemiddelde levensverwachting van 80 jaar niet bereikt en is gebaseerd op vermoedens en een extrapolatie van onzekere factoren met een hoog helderziendheidspercentage.

Centurion kleinDaarbij komt dat de hedendaagse ouderen zijn opgegroeid in periodes voor, in en na de Tweede wereldoorlog toen schraalhans keukenmeester was.
Dit in tegenstelling met de komende golf van de obesitas-generatie. Is de levensverwachting van de weldoorvoede zwaarlijvigen wel zo hoog?!

Het toegroeien naar een pensioenleeftijd van 75 jaar als het nieuwe 65 -zoals RABO propageert- is misschien mogelijk voor sommige mensen met een gematst baantje. Doch voor bijvoorbeeld de werkers die nog zware lichamelijke arbeid verrichten, is het beschamend om zo’n opmerking te plaatsen. Ook (RABO-)econoom Hans Stegeman geeft als zijn mening dat mensen die hun leven lang zware lichamelijke arbeid hebben verricht minder lang kunnen doorwerken dan anderen.
Het zijn trouwens altijd mensen met een gematst baantje die de pensioenleeftijd willen verhogen.
Maar ja; als bijvoorbeeld een rechter wordt betrapt dat hij tijdens een rechtzaak een uiltje zit te knappen, dan zegt zo’n zwartjurk dat hij niet zat te slapen maar de zaak zat te overdenken……. Dat kan een bouwvakker op de steiger zich niet permitteren.

Tenslotte slaat de gefingeerde RABO-jaartallenreeks van een aantal vrouwen in een bepaalde “kledingdracht” nergens op. Het geeft een volkomen verkeerd beeld van sommige episodes. Zo heeft RABO voor het jaar 1957 een oud vrouwtje neergezet met driekwart mantel, kuitrok, platte veterschoenen en een handtas voor de buik en bij het jaar 2014 een soort ballerina in een wit pakje die op één been staat…

Pure manipulatie.

Centurion, 1 oktober 2014.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*