Tijdens de oorlog van 1940-1945 was er een groot tekort aan huizen ontstaan. Door de wederopbouw van na de oorlog moest het tekort aan huizen worden weggewerkt. Dat gebeurde in Kampen door het bouwen van een flatwijk, waar de mooie naam “Hanzewijk” aan werd gegeven.

Veel van de bewoners waren geen flats gewend. Bovendien waren er fouten gemaakt, doordat er veel te weinig ruimte overbleef tussen de flats bij enkele straten: bijvoorbeeld de Sint Olafstraat en de Keulsestraat. (Het volpropbeleid in Kampen herhaalt zich nu nog; bijvoorbeeld de Balkstraat.) Boeren en hun belangenbehartigers hadden toen meer dan nu in de melk te brokkelen en wilden zo min mogelijk grond voor huizen inleveren. Te dicht op elkaar wonen, leidde tot ruzies en vechtpartijen. Daarnaast was er asociaal gedrag. Sommige bewoners gooiden etensresten naar beneden voor de vogels; voornamelijk kraaien en meeuwen. De ratten vraten de restanten op. De Hanzewijk werd berucht.

De woningbouwvereniging moest ook voor onderdak zorgen voor een aantal politieagenten. Dat kwam goed uit: de politieagenten werden in de wijk verdeeld en wel zodanig dat daar waar een enigszins asociale familie werd gehuisvest, er vlakbij een politieagent een flat kreeg.

Een politieagent verhuisde met paard en wagen. Hij had een groot bord op de wagen met de tekst: “OP NAAR KOREA”. De tekst werd sindsdien algemeen gebruikt en oudere Kampenaren hebben het nu nog over Korea in plaats van Hanzewijk. De naam Korea kwam vanwege een oorlog van 1950 – 1953 (wapenstilstand) tussen de Verenigde Naties en Noord-Korea, waarbij Noord-Korea werd gesteund door Rusland. Ook Nederlandse militairen vochten voor de Verenigde Naties, waaronder de legendarische vechtsporter en vechtsportleraar John Bluming.

Ruim 6 decennia na de wapenstilstand van 1953 tart de Noord-Koreaanse “grote leider” Kim Jong-un de Verenigde Staten van Amerika door proefraketten af te vuren die Amerika kunnen bereiken en die zijn atoombommen kunnen vervoeren. Het lijkt niet aannemelijk dat Kim Jong-un te ver zal gaan. Hij zal ongetwijfeld de president van de Verenigde Staten goed inschatten en beseffen dat hij met Donald Trump niet met een “geitenwollen sok” van doen heeft. De gemeente Kampen heeft via een stichting een scala aan vriendschapssteden: Soest en Meinerzhagen (Duitsland), Pápa (Hongarije) en Eilat (Israël). Het verdient aanbeveling dat Kampen met een stad in Noord-Korea een vriendschap aangaat. Daarmee kan daadwerkelijk een bijdrage geleverd worden aan wederzijds begrip en harmonisering van verhoudingen.

Centurion..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here