zaterdag, juli 27, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsColumn notaris: Neem uw oude huwelijkse voorwaarden eens onder de loep

Column notaris: Neem uw oude huwelijkse voorwaarden eens onder de loep

-

Huwelijkse voorwaarden worden onder andere opgesteld als één van de echtgenoten een bedrijf heeft of gaat starten, om het risico van faillissement zo veel mogelijk buiten het gezamenlijke huwelijkse vermogen te houden.

Het bedrijfsvermogen wordt in deze huwelijkse voorwaarden dan uitgezonderd van het gemeenschappelijk vermogen – het blijft privé vermogen van de startende echtgenoot -, zodat, mocht het mis gaan met het bedrijf, zoveel mogelijk voorkomen wordt dat de woning waar de echtgenoten in wonen in het faillissement wordt betrokken, en zij zonder huis zouden raken.

Maar wat blijkt: het bedrijf groeit, en blijkt te floreren. Er wordt een B.V. opgericht, en het bedrijf wordt in de B.V. ingebracht. De aandelen blijven buiten het gemeenschappelijke vermogen en blijven privé van de oprichtende echtgenoot.

De winst wordt opgepot in de B.V. en er wordt een reservering gemaakt als een appeltje voor de dorst, voor later.

De andere echtgenoot blijft werken voor het plezier; niet zo zeer voor het inkomen.

Het bedrijf groeit door, maar het huwelijk is tanende. Echtscheiding volgt.

En dan blijkt: de huwelijkse voorwaarden hebben een groot nadeel voor degene die niet het bedrijf is gestart. Het in de B.V. opgepotte vermogen blijft buiten het gemeenschappelijk vermogen. Dit is privé-eigendom van de oprichtende echtgenoot gebleven.

“Dat is nooit de bedoeling geweest”, roept de benadeelde echtgenoot.

Maar: naar aanleiding van een vergelijkbaar geval heeft de Rechtbank onder meer het volgende overwogen: omdat het zakelijke vermogen is uitgesloten van enige verrekening terwijl juist het overgrote deel van het vermogen is opgepot, pakt dit zeer nadelig uit voor de niet-ondernemende echtgenoot. De ondernemende echtgenoot kon zelf de omvang van het te verrekenen vermogen bepalen en heeft dit ook gedaan, bepaald niet in het voordeel van de andere echtgenoot.

Het blijkt een wolf in schaapskleren.

Maar: het beroep op dwaling van de benadeelde echtgenoot werd door de Rechtbank afgewezen omdat de echtgenoten er in het algemeen bewust voor kiezen het bedrijf buiten de gemeenschap van goederen te houden. De notaris heeft hen destijds nog op de risico’s gewezen.

In deze huwelijkse voorwaarden huist het gevaar dat aan het eind van het huwelijk door echtscheiding, mogelijk de ene echtgenoot weinig ontvangt en de andere veel, ingeval het vermogen voornamelijk in de B.V. zit.

Een ander nadeel kan zijn dat er bij overlijden van de ondernemende echtgenoot meer successierecht verschuldigd is, maar dat gaat dit artikel te buiten.

Het is daarom goed om alert te blijven op de gevolgen van uw huwelijkse voorwaarden.

Neemt u gerust contact met ons op als u vragen heeft of uw huwelijkse voorwaarden wilt laten nakijken.

Ons advies… wacht niet te lang en ga bijtijds naar de notaris om het te regelen. Het scheelt u de nodige zorgen! Maak een afspraak met ons om dit in een gratis gesprek met u door te nemen.

Bel 038-332 55 55 / 038-385 10 30 en kom bij IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat !

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen