woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsConserveren IJsselkogge nog lang niet helder !

Conserveren IJsselkogge nog lang niet helder !

-


Woensdagavond werd tijdens een raadsvergadering ‘het onderwaterconcept IJsselkogge’ gepresenteerd.

In een afgeladen raadszaal werd door een groot aantal geïnteresseerden aangehoord hoe Maritiem Archeoloog David Bouman in een 15 minuten durende presentatie een poging deed de Kamper gemeenteraad te charmeren voor het onderwater conserveren van de onlangs gevonden IJsselkogge. Volgens Bouman is het concept uniek, en het enige ter wereld. “Op deze manier zal Kampen hiermee beschikken over een topattractie van internationale allure, die de prominente historische rol van de Hanzestad Kampen tot uitdrukking brengt, de bezoeker moet de Kogge ‘beleven” aldus de Maritiem Archeoloog.

In het plan worden drie expositieonderdelen genoemd die op één locatie nauw met elkaar verbonden moeten worden. “De Kogge zal de functie krijgen die het verdient: “Een icoon van de stad Kampen – Groots, maar ingetogen ”

Één onderdeel van het concept laat zien dat de IJsselkogge in een soort aquarium in de IJssel komt waardoor bezoekers onder water  moeten afdalen om de kogge te kunnen zien.

2

Het gros van de aanwezigen was het er echter over eens, de vragen van de diverse raadsleden waren kritisch maar mild. Zo zijn er nog veel te veel onduidelijkheden en moet er nog veel meer onderzocht worden. Ook het financiële plaatje is nog lang niet helder. Volgens wethouder Tabak wordt de lopende onderzoeksfase meegefinancierd, maar daar houdt het dan ook op.

Over het algemeen liepen de meningen omtrent het plan uiteen. Velen waren het er over eens: “Het is een mooi idee en een leuk plan”.  Weer anderen spreken van een concept met een hoog ‘gebakken lucht’ gehalte en had de presentatie van het plan weinig of geen inhoud.

3Op de vraag van Mevr. Van der Velde (C.U.) of het allemaal haalbare kaart is antwoordde Bouman volmondig “Ja, dit is het enige alternatief wat mogelijk en haalbaar is.” Volgens Dhr. Bakker (S.G.P.) is het concept gebaseerd op veel aannames, geloof en inschattingen. Wethouder Tabak was er vrij duidelijk in: Voor Rijkswaterstaat is het nu een ‘Nee’ en moeten we kijken hoe we daar z.s.m. een ‘Ja’ van kunnen maken. Eind januari gaat er besloten worden of dit plan verder onderzocht gaat worden

De verwachting is echter dat er nog heel veel water door de IJssel stromen voordat dit plan tot uitwerking komt….

1

Bekijk hieronder de beelden van de informatiebijeenkomst op 15 januari 2014.

[yt_playlist mainid=”NFN8MhkOHGc” vdid=”NFN8MhkOHGc,iSGko_syUTE,0taCRx5f9Mg,mcFUVUkgHo0,IiehmkCK8vU” novd=”5″]

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen