Creatieve Kampenaren openen samen Onze Winkel

KAMPEN – Op 4 oktober om 10.00 uur vindt in Kampen de opening van Onze Winkel plaats. De pop up-store Onze Winkel is gerealiseerd vanuit de Stads Winkel van Kampen, het project om leegstand van winkels in de binnenstad te verminderen. In de tijdelijke shop kunnen creatieve Kampenaren een plankje of stellingkast huren om hun zelfgemaakte spullen te verkopen. Ook worden er workshops gegeven en hebben webshops en de Social Sofa er een fysieke plek.

De Stads Winkel, Oudestraat 116, is een verbinding tussen Ondernemers Vereniging Kampen (Promotiewinkel), gemeente Kampen (Kavelwinkel) en Provincie Overijssel en Rijkswaterstaat (Ruimte voor de Rivier IJsseldelta). Het doel? Ondernemers, inwoners, consumenten en toeristen naar de binnenstad van Kampen halen.

De winkel is een initiatief van de Ondernemers Vereniging Kampen, waarmee de leegstand in het kernwinkelgebied van de Kamper binnenstad concreet wordt aangepakt. Het initiatief is mogelijk gemaakt met de subsidie “Pilots innovatieve concepten aanpak leegstand winkels” van de provincie Overijssel. De provincie wil met de regeling winkeliers, beleidsmakers en andere deskundige partijen samen oplossingen en ideeën laten bedenken tegen de leegstand die steeds meer winkelstraten in Nederland teistert. Daarnaast is de gemeente Kampen aangeschoven met informatie over bouwkavels en de Provincie en Rijkswaterstaat met informatie over onder meer de bypass.
Pandje delen
Vanuit de promotiepijler van de Stads Winkel worden innovatieve manieren bedacht voor de invulling van leegstaande panden. Uit een van deze ideeën is Onze Winkel ontstaan, een ‘pand sharing’ concept. ‘Pandje delen’ dus. Een pop up-store die meerdere ondernemers in spe en webshops met elkaar delen. De winkel is een van de uitwerkingen van het door de provincie gesubsidieerde plan ‘Kampen opent Poorten’, waarmee de leegstand in de binnenstad bestreden moet worden.
“We willen mensen de kans geven om hun zelfgemaakte spullen in een fysieke winkel te verkopen en naamsbekendheid te krijgen,” vertelt Swanita Erisman van de webshop Stekels en Staartjes. Samen met Marianne Stoeltie (Kunstig Kitschwerk) en Arjen Hendriks (Human Benefits) is zij een van de kartrekkers van dit project. “Uiteindelijk hopen we dat mensen dit willen blijven doen en mogelijk – gezamenlijk – een eigen pand willen betrekken.”

Social sofa
Onze Winkel zal zich in oktober vestigen aan de Oudestraat 120, de voormalige Schoenenreus. De winkel is geopend van woensdag tot en met zaterdag en wordt bemand door vrijwilligers. Naast de aangeboden producten en de workshops, is ook de Social Sofa een belangrijk element. “Dit is een initiatief van de Wijkvereniging Binnenstad,” vertelt Hendriks. “Om mensen elkaar te laten ontmoeten, kunnen ze in teams een betonnen bank versieren met mozaïek.” Stoeltie benadrukt: “Zo vinden allerlei creatieve mensen elkaar om met deze winkel een belevenis te creëren voor de binnenstad.” Onze Winkel zal open zijn van oktober tot en met december.

sofa

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*