CU: “Verdere bezuinigingen op culturele instellingen schrappen”

Ingezonden door politieke partij ChristenUnie Kampen

In 2020 werd voorafgaand aan het vaststellen van de begroting duidelijk dat de gemeente Kampen voor 6 miljoen moet bezuinigen. Om de bezuiniging te realiseren, heeft de ChristenUnie o.a. ingestemd met een bezuiniging van € 500.000 op de grote culturele instellingen SAMBIQ (Stadsgehoorzaal, Archief, Museum, Bibliotheek en Quintus).

Behoud van bibliotheek in IJsselmuiden
Inmiddels hebben de culturele instellingen een bezuiniging gerealiseerd van € 250.000. Door corona is het overige deel van de bezuiniging doorgeschoven tot 2024. Maar het wordt steeds duidelijker dat verdere bezuinigingen zullen leiden tot ongewenste consequenties voor de culturele voorzieningen in de gemeente. Zo komt het voorbestaan van het Kulturhus in IJsselmuiden, waarin zich ook de bibliotheek van IJsselmuiden bevindt, in gevaar. Vanaf het begin van de bezuinigingsronde heeft de ChristenUnie aangegeven dat deze bezuiniging op SAMBIQ niet zou mogen leiden tot sluiting van de bibliotheek in IJsselmuiden. Een bibliotheek is erg belangrijk in een samenleving: mensen ontmoeten elkaar, kunnen er een krantje lezen, of een kop koffie drinken. Een bibliotheek verbindt, gaat eenzaamheid tegen en is een belangrijke speler in de strijd tegen laaggeletterdheid. Bij de begrotingsbehandeling donderdagavond zei raadslid Martine Wiltjer van de ChristenUnie: “De sluiting van de bibliotheek in IJsselmuiden is voor ons niet bespreekbaar”

Schrappen verdere bezuiniging
Inmiddels ziet de financiële toekomst binnen de gemeente Kampen er gelukkig weer positiever uit. Het is mogelijk om de verdere bezuiniging op SAMBIQ te schrappen, om zo de culturele basisvoorzieningen in de gemeente op orde te houden. De PvdA, KS, GL, CDA, D66 en de ChristenUnie dienden hiervoor een amendement op de begroting in. Er was een meerderheid voor dit besluit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*