Dagboeken en brieven uit het jaar van de Vrijmaking gezocht

In 1944 scheurden de Gereformeerde Kerken in Nederland en ontstonden de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). Het Archief en Documentatiecentrum (ADC) te Kampen is op zoek naar brieven en dagboekfragmenten uit dat jaar.

In het kader van het Project Vrijmaking onderzoekt het ADC, een instituut van de GKV, hoe gewone kerkleden de Vrijmaking hebben beleefd. Waar schreven de gereformeerden over: over honger, razzia’s, concentratiekampen en ander oorlogsleed, of juist over het kerkelijk conflict, of over heel andere zaken?

De onderzoekers zijn prof. dr. George Harinck en dr. Ab van Langevelde. Uiteindelijk verschijnt er een boek over de beleving van de kerkstrijd in oorlogstijd ‘van onderaf’.

Inmiddels hebben de onderzoekers honderden brieven uit relevante archieven zoals dat van gereformeerde voormannen als Greijdanus, Schilder en Veenhof uit 1944 gedigitaliseerd en geanalyseerd, zo meldt de juli-uitgave van de nieuwsbrief adcetera. Het ADC doet nu een oproep aan mensen om na te gaan of er in hun familiearchieven brieven en dagboeken aanwezig zijn die informatie geven over de belevenissen van mensen tijdens die periode, die voor veel pijn en verdriet zorgde. (De scheuring liep vaak dwars door families heen.)

Materiaal uit die tijd kan toegezonden worden aan Ab van Langevelde, ADC Kampen, Broederweg 16, 8261 GT Kampen. Per e-mail kan ook: info@adckampen.nl.

Prof. dr. K. Schilder

Op de foto staat dr. K. (Klaas) Schilder (1890 – 1952), een Nederlandse theoloog en hoogleraar in de Gereformeerde Kerken in Nederland. Zijn afzetting als hoogleraar in 1944 leidde tot het ontstaan van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, waar hij tot aan zijn overlijden de leidende theoloog was.
(Bron: rd.nl)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*