Dank vanuit stichting voor steun en donaties

Geldinzameling gestart voor wapen op nieuw zeil Kamper Kogge

Nadat bekend werd dat op het nieuwe hoofdzeil van de Kamper Kogge niet meer het stadswapen zou prijken (zie onderaan), zijn er spontaan steunbetuigingen en schenkingen binnengestroomd om dit wel te realiseren. Stichting Kamper Kogge noemt het hartverwarmend zoals haar een hart onder de riem wordt gestoken.

zeil Kamper KoggeVorige week werd bekend dat er op de Bataviawerf is gestart met de productie van een nieuw zeil voor de Kamper Kogge (zie onderaan). Door de beperkte financiële middelen zijn er twee concessies gedaan, te weten een afwijkende kleur met de zogenaamde bonnetten en een blanco zeil. Op dit laatste kwamen veel reacties uit de Kamper gemeenschap, laat Stichting Kamper Kogge weten. ”Deze reacties steunen ons in het blijven uitdragen van de cultuur en historie die onze stad groot heeft gemaakt”, zegt Arjen Hendriks, voorzitter van de stichting.

De reacties en donaties volgden op het nieuws dat Stichting Kamper Kogge door meerdere noodzakelijke onderhoudskosten – nieuw zeil, dekreparatie van de zwammen (zie onderaan), vervanging elektrische bedrading – haar financiële reserves ziet slinken en het extra geld ontbreekt voor het aanbrengen van het Kamper stadswapen op het nieuwe hoofdzeil. ”De stichting is geheel zelfstandig en daarmee afhankelijk van giften, donaties en andere bijdragen”, benadrukt Hendriks, ”voor het in de vaart houden van de enige varende kogge in Nederland en voor het levend houden van het glorieuze Kamper Hanzeverleden.”  Iedereen is welkom voor een bezoek aan de Koggewerf om dit zelf te zien en te beleven.

Op de kritiek dat de gemeente niet het wapen op het zeil betaalt, terwijl de replica van de kogge hèt visitekaartje is voor de stad, laat burgemeester Koelewijn in dagblad De Stentor weten dat er geen subsidieverzoek is geweigerd. ”Wel is gezegd dat de stichting zelf ook moeite moet doen om inkomsten te genereren”, stelt hij. Wat hem betreft, zit de deur niet op slot wat eventuele subsidie betreft. Er is een offerte opgevraagd bij Zeilmakerij Bataviawerf, waar de komende maanden aan het nieuwe zeil wordt gewerkt, wat de extra kosten zijn voor het aanbrengen van het stadswapen op het speciale, extra duurzame doek waarvan het nieuwe zeil wordt gemaakt. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Koggezeilwapen

Zie ook:
Eindelijk nieuw zeil voor Kamper Kogge
Enorme tent beschermt Kamper Kogge
Zorgwekkende situatie Kamper kogge

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*