De ‘bizarre’ Bijbel: Rechter Samgar verslaat 600 Filistijnen met ossenstok

In twee jaar tijd las een grote groep mensen van verschillende achtergronden de Bijbel van kaft tot kaft. Aan het einde was één ding duidelijk: ze wilden meer. Dus is de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder dit seizoen gestart met de serie ‘De Bijbel: boeiend en bizar’. Maandag 18 maart vindt vanaf 19.30 uur in Levensbron aan de Vloeddijk alweer de zesde van de zeven geplande avonden plaats. Iedereen is welkom en meedoen is gratis.

‘Dit keer staat er weer een ‘bizar’, maar ook mooi Bijbelgedeelte centraal: de rechter Samgar, die 600 Filistijnen verslaat met een ossenstok’, vertelt voorganger Anneke van der Velde. ‘Hoe moeten we dit verhaal lezen? Of moeten we het gewoon naast ons neerleggen? Is er een achterliggende betekenis? Wordt geweld in de Bijbel gerechtvaardigd?’ Deze vragen komen aan de orde in een open, zoekend en eerlijk gesprek. ‘Ook lezen we weer een gedeelte uit ‘Wat zegt de Bijbel in Gods naam’ van C.H. Labuschagne.’

Gratis toegang
De bijeenkomsten worden geleid door Anneke van der Velde. ‘Iedereen is welkom, je hoeft niet per se meegedaan te hebben aan de ‘Bijbel in twee jaar’ of aan de voorgaande avonden ‘Boeiend en Bizar’ om vanavond mee te praten’, benadrukt de voorganger. Deelname is gratis. Er wordt alleen een bijdrage van 1 euro voor koffie/thee gevraagd. Anneke stelt het op prijs wanneer deelnemers zich vooraf bij haar aanmelden via de mail, zodat ze een ieder voorbereidend ‘leesvoer’ kan toezenden: veld5834@planet.nl.

De komende bijeenkomst vindt plaats op maandag 18 maart van 19.30 uur tot circa 21.00 uur. De laatste bijeenkomst van dit seizoen is op maandag 15 april. Plaats van handeling: Levensbron, Vloeddijk 62.

Meer over de vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving.
Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dat wil zeggen dat ze niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken. Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*