dinsdag, juni 25, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsDe kijk van FNV op de gemeenteraadsverkiezingen

De kijk van FNV op de gemeenteraadsverkiezingen

-

Vakbond FNV in Kampen heeft met zijn Werkgroep Politiek diverse gesprekken gevoerd met medewerkers en wethouders van de gemeente Kampen. Om niet te verdrinken in de gemeentepolitiek, beperkten wij ons daarbij tot twee onderwerpen: het bevorderen van werkgelegenheid en het bestrijden van armoede in Kampen. We hopen de lezers met dit bericht een steuntje in de rug te geven bij het bepalen van hun stem.

Zoals bekend heeft kabinet Rutte II de Participatiewet ingevoerd, waarbij de gemeenten veel meer uitvoerend werk moesten gaan doen op het gebied van werkgelegenheid en armoedebestrijding. Dat alles onder het motto van een oude reclamekreet ‘doe meer met minder geld’. Voor inwoners die niet of moeilijk kunnen rondkomen, besloot de gemeenteraad tot het toepassen van de zogenoemde ‘omgekeerde toets’. Dat betekent: waar voorheen voor deze groep inwoners werd gekeken naar wat landelijke wetgeving voorschrijft en of mensen daarmee werden geholpen, draaide de gemeente dit om: wat heeft iemand nodig, en hoe past dit binnen de wet.FNV pleit voor regelarme bijstand, met meer bemoeizorg, schuldenkwijtschelding, scholing, aandacht voor de menselijke maat en meewerken door de gemeente. Dat lijkt in Kampen nog niet altijd even goed te lukken. Wél is de gemeente goed bezig met een proefproject, waarbij in een aantal huisartsenpraktijken medewerkers extra zijn opgeleid om mensen die het financieel moeilijk hebben te herkennen, dit met hen te bespreken en hen te helpen bij concreet actie ondernemen.De huidige gemeenteraad besloot het initiatief ‘Kampen Armoedevrij’ te ondersteunen. Daarbij werden drie grote bijeenkomsten georganiseerd voor betrokkenen, dus inwoners met weinig inkomen, vrijwilligers die zich met armoedebestrijding bezighouden en medewerkers van de gemeente. Daarbij werd gezocht naar praktische oplossingen, maar vanwege corona lag dit initiatief de afgelopen twee jaar stil. FNV vindt dat Kampen Armoedevrij snel weer van start moet gaan.

Werkgelegenheid
De (wat oneerbiedig) ‘kaartenbak’ genoemde gegevens die de gemeente gebruikt om te bemiddelen tussen vraag en aanbod van werk is helaas nog altijd niet toereikend – dit onderwerp speelde ook al tijdens de raadsverkiezingen. Werkgevers klagen dat zij geen (in hun ogen) goed aanbod krijgen van mensen die werk zoeken. De gemeente Kampen brengt daar tegen in dat de mensen die beschikbaar zijn, vaak niet geschikt zijn voor het werk dat werkgevers aanbieden.Dat schiet niet op, vindt FNV. De gemeente moet het goede voorbeeld geven. Zorgen voor echte, duurzame banen, kwaliteit van werk, realiseren van beschut werk en investeren in regionale werkgelegenheid.
Beschut werk is wat vroeger de sociale werkplaats was. Daarvoor zijn in Kampen 22 plekken beschikbaar, waarvan er maar 16 zijn ingevuld – zo snel mogelijk vullen, die zes vacatures!
De groep inwoners die werk zoeken is heel divers. Een belangrijke onderscheid is ‘kun je direct op zoek naar een betaalde baan’ of is dat op korte termijn niet mogelijk. De gemeente biedt in dat laatste geval ondersteuning als inwoners wél sociaal actief willen worden of een training kunnen volgen.
Lokaal FNV Kampen biedt je hulp en ondersteuning als je actief wilt worden in je eigen woongebied.Maar ook als je een vraag hebt over je persoonlijke situatie kun je bij ons terecht. Laagdrempelig, toegankelijk en vriendelijk.

FNV pleit er voor dat inwoners die aan werk zijn geholpen na pakweg een jaar nog eens door de gemeente worden benaderd met de vraag of hun baan ‘echt’ is gebleken. Dat betekent dat zij en hun werkgever allebei tevreden zijn. De gemeente ziet daar helaas nog geen kans toe.
Na de invoering van de Participatiewet is de gemeente belangrijker dan ooit. Vergeet dus niet te stemmen op 21 maart. Wat de FNV betreft: kies sociaal, voor echte banen en een menswaardige maatschappij!

Ingezonden bericht(red.)
Werkgroep Politiek Lokaal FNV Kampen
Reageren? Dat kan via: ni******@xs****.nl

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen