De koe hangt weer in de Nieuwe Toren, eerste Kamper Ui-dag gestart

Sinds vanochtend 10.00 uur hangt de koe traditiegetrouw weer in de Nieuwe Toren. Het startsein voor de Kamper Ui-dagen. 

I

In de Oudestraat stonden verschillende kramen opgesteld. Mode voor jong en oud, speelgoed, tassen, beddengoed, edelstenen, handgemaakte producten, games, schilderijen, voetverzorging, geurtjes, er was voor elk wat wils. Daarnaast veel gelegenheid voor een lekker hapje of drankje. Van poffertjes tot stroopwafels en van fruit tot snacks. Voor de kinderen waren er leuke attracties op het pleintje voor de Nieuwe Toren.

Om 10.00 uur was het nog rustig, daarna werd het gezellig druk. De regen mocht de pret niet drukken. In de winkelstraat kon men even schuilen in de winkels en bij de horeca.

Voor wie het nog niet wist, nog even het hoe en waarom van de twee bekendste Kamper Uien…

Koe aan de toren

Een bekende Kamper Ui is “De koe aan de toren”. De bouw van de Nieuwe Toren in Kampen stagneerde, waardoor er gras begon te groeien op de trans. Dat was een uitgelezen kans voor een koe om dit malse voer weg te vreten. Dus werd een koe met de kop in een lus de toren opgehesen. “Kijk”, riepen de Kampenaren. “De koe heeft er veel zin in. Ze steekt de tong al uit de bek.”

Een andere Ui over “De steur met de bel” verhaalt dat de bisschop van Utrecht een bezoek zou brengen aan Kampen. Om de man een goede maaltijd voor te zetten werd een steur van de beste kwaliteit apart gehouden. Helaas, de bisschop meldde zich ziek en zou later arriveren. Wat te doen met de smakelijke steur? Om hem vers te houden werd hij weer uitgezet in de IJssel, maar wel met een bel om, zodat de Kamper vissers hem weer boven water konden halen als de bisschop was gearriveerd…

(Bron: https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/kampen/kamper-uien )

(Foto’s: Jolanda)


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*