zaterdag, april 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomePolitiekDebat over te vormen coalitie Kampen

Debat over te vormen coalitie Kampen

-

Donderdag 21 april presenteerde informateur Remmelt de Boer zijn rapport met adviezen over de vorming van een coalitie in Kampen.

Informateur De Boer noemde vier kernpunten waar een coalitie, in zijn optiek, aan moet voldoen: er moet voldoende inhoudelijke overeenstemming zijn, het zijn partijen die bij de verkiezingen winst hebben geboekt, er is geprobeerd om inbreng van een lokale partij te behouden en er is gekeken naar bestuurlijke continuïteit. Natuurlijk moet een coalitie ook een meerderheid hebben in de raad. Zijn advies is om een coalitie te gaan vormen van ChristenUnie, SGP, CDA en Kampen Sociaal. Deze combinatie van partijen doet recht aan de verkiezingsuitslag.
Debat

Na zijn toelichting gingen de partijen van de gemeenteraad uitgebreid met elkaar in debat. Een groot deel van het debat ging over de vraag of de voorgestelde coalitie wel recht doet aan de brede afspiegeling van de verschillende achtergronden van kiezers in de samenleving. Als grootste partij heeft de ChristenUnie de komende periode het voortouw in de coalitieonderhandelingen. De lijsttrekker van de ChristenUnie Jan Peter van der Sluis heeft in zijn betoog bezwaar gemaakt tegen het benadrukken van de scheidslijnen in de samenleving omdat dit de polarisatie alleen maar verder brengt. We zoeken voor alle inwoners het beste. Mening confessionele partij (zoals de Christelijke partijen) zijn juist heel progressief als, het over woningbouw, duurzaamheid, wonen en de binnenstad gaat. Desalniettemin wil de beoogde coalitie niet uit macht besturen maar heeft de hand uitgestoken richting de ander partijen door de informateur nog eens voor een gesprek langs de partijen te laten gaan.

Vervolg
De opdracht van de informateur De Boer wordt vanaf nu om te gaan inventariseren of er nog mogelijk misverstanden bestaan en op welke wijze de beoogde coalitie kan zorgen voor een nog bredere afspiegeling van de samenleving. Een motie met die strekking is daarom niet in stemming gebracht. De formatiefase wordt dus nog even opgeschort.

Ingezonden door ChristenUnie Kampen(red.)

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen