Dinah Mightpad gedoopt

dinamightOp vrijdag 30 oktober 2015 om 11:30 uur onthullen de Vrienden van Schokland langs de Vliegtuigweg in de Noordoostpolder het Dinah Mightpad.

“Dinah Might” is de naam van een viermotorige Amerikaanse B-17 “Flying Fortress” bommenwerper die op 10 februari 1944 neerkwam langs wat later de Vliegtuigweg is gaan heten. Drie bemanningsleden sprongen met hun parachute en kwamen neer bij Ossenzijl. De andere zeven bemanningsleden maakten samen een succesvolle noodlanding in de blubber van de pas drooggevallen Noordoostpolder. Alle bemanningsleden werden vrijwel direct krijgsgevangen gemaakt.

Het vliegtuigwrak heeft nog tot 1948 in de Noordoostpolder gelegen. Er kwamen in de vier jaar dat het toestel op die plek heeft gelegen zoveel nieuwsgierige polderbewoners uit de richting Emmeloord langs de kavelsloot naar het vliegtuigwrak kijken, dat er een pad is ontstaan.

Dat pad is er na 1948 altijd gebleven maar het heeft nooit een naam gekregen. Het is nu een schelpenpad dat de Nagelerweg, iets ten zuiden van Emmeloord, verbindt met de Vliegtuigweg, iets ten noorden van Schokland.

De Vliegtuigweg dankt zijn naam aan dit toestel, maar ook aan de Amerikaanse B-24 “Liberator” bommenwerper van piloot Joe Buland die vlakbij de haven van Oud Emmeloord, bij de noordpunt van Schokland neerstortte. Drie van de tien bemanningsleden verloren daarbij hun leven. De Vliegtuigweg zou oorspronkelijk Zuiderringweg heten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*