Voetbalvereniging DOS Kampen heeft een fantastische generale afgewerkt voor de derby van komende zaterdag tegen Go-Ahead. DOS’37 kreeg er met 6-2 van langs en onze naamgenoot uit Vriezenveen mocht van geluk spreken dat de score niet in de dubbele cijfers uitviel.

De wedstrijd was pas drie minuten oud toen uit de derde mogelijkheid de 1-0 viel. Nadat in de voorgaande twee minuten Frank Jansen het vizier nog niet op scherp had staan, fungeerde hij 60 tellen later als aangever van Twan Knul. De spits benutte dit buitenkansje vakkundig: 1-0. DOS overrompelde de tegenstander compleet want in de 12e minuut stond de 2-0 al op het bord. De defensie van DOS’37 verslikte zich in de snelheid en behendigheid van Frank Jansen, die zijn derde kans van de middag wel doeltreffend afrondde.

Pas na 20 minuten het eerste wapenfeit van de Vriezenveners, maar het schot van afstand kan doelman Dijkstra niet verontrusten. Sterker nog, uit zijn spelhervatting komt direct een volgende levensgrote kans voor de poelänten voort. Maar dit keer komt Patrick Nitert, de goalie van DOS’37, als sterkste uit de strijd. Hij weet tot twee keer toe een inzet van de geel-zwarten te keren.

Ondanks dat DOS’37 over fysiek veel sterkere spelers beschikt, weet de formatie van trainer Durmusoglu nauwelijks kansen te creëren. De Dossers uit Kampen zitten hun directe tegenstanders fel op de huid en weten de ruimte op het middenveld en de flanken goed te benutten. Keer op keer verschijnen geel-zwarten voor de neus van de DOS’37-keeper, maar het derde doelpunt blijft uit. De aansluitingstreffer van DOS’37 kort voor rust valt dan ook als een totale verrassing. Na matig uitverdedigen van de poelänten kan Menno Kamphuis alweer zijn zesde doelpunt (2-1) van dit seizoen bijschrijven, waarna scheidsrechter Werkhoven de beide elftallen direct naar de thee dirigeert.

Ondanks die domper komt onze hoofdmacht goed uit de kleedkamer, want nadat Jochem van Putten in de 47e minuut nog te zwak inschiet, is het drie minuten later wel weer raak. William Jansen vuurt op het vijandelijke doel en zijn schot wordt door een DOS’37-verdediger zodanig van richting veranderd dat doelman Nitert kansloos is: 3-1. Trainer Durmusoglu grijpt in met een dubbele wissel, maar de poelänten blijven de kansen aaneenrijgen. Dat een grotere score uitblijft, hebben de geel-zwarten aan zichzelf te wijten. Maar in de 63e minuut is het wel weer raak, als Cris Westerkamp het net weet te vinden: 4-1. Er gaat een vloeiende aanval aan vooraf waarbij de voorwaartsen van DOS soepel door het hart van de Vriezenveense verdediging combineren.

Ook in het tweede bedrijf zijn de kansen voor DOS’37 schaars. Heel en af toe duikt een blauw-witte speler voor doelman Dijkstra op, maar die neutraliseert vrij eenvoudig het gevaar. Tot minuut 72, als Nick Wennink de bal ineens voor zijn voeten krijgt en het leer simpel in de rechterhoek krult. Met 4-2 op het bord laait het Vriezenveense vuur even op, maar dat duurt slechts vier minuten. Frank Jansen jaagt zijn directe tegenstander op, ontfutselt hem de bal en terwijl heel Vriezenveen wacht op het fluitsignaal van de arbiter, geeft de man in het zwart aan dat Jansen verder mag spelen. Die laat zich dat geen twee keer zeggen, omspeelt de doelman van DOS’37 en laat Nitert voor de vijfde keer deze middag vissen: 5-2.

Het slotkwartier levert nog een hele serie kansen voor beide doelen op, maar Timo Petersen – die in de 81e minuut Frank Jansen is komen vervangen – is de enige die nog op het scoreformulier komt. De jonge buitenspeler schiet fraai raak uit een half afgeslagen hoekschop: 6-2. Zo staat er na 90 minuten een verrassende uitslag op het bord, die veel vertrouwen biedt voor de derby van komende zaterdag. De poelänten legden een puike pot voetbal op de mat en werden eindelijk beloond voor het goede spel van de afgelopen weken. Dat belooft wat voor de confrontatie op Middenwetering!

Opstelling DOS: Kevin Dijkstra, Maurice Vespignani, Erik Rotman, Martijn Barneveld (74. Bas Adema), Delano Rijke, William Jansen, Michel Kamphuis, Jochem van Putten, Cris Westerkamp (86. Wim Snippe), Frank Jansen (81. Timo Petersen), Twan Knul.

Door: Theo Heldoorn