Dromen van, voor en door iedereen die zich verbonden voelt aan Kampen
Door: Diana de Groot
Susanne Biedron – Jong en oud constructief met elkaar in contact brengen
“Bij toeval ontdekte ik mijn liefde voor varen. Ik viel namelijk in voor een zieke collega voor een zeiltocht tijdens Pasen. We zeilden op een vrij groot jacht in 7 dagen van Fehrmarn naar Stavoren. Het was én een actieve zeiltocht én ijskoud. Ik vond het helemaal niets! De schipper wist me ervan te overtuigen op een ander moment terug te komen om te ervaren dat zeilen toch ook echt geweldig kan zijn. Dus een nieuwe poging gewaagd tijdens een zonovergoten weekend zonder ook maar één zuchtje wind. Naast zwemmen en feesten werd er niet gezeild en was ik nóg niet overtuigd. In de haven van Stavoren zag ik in dat weekend wel voor het eerst de schepen van de bruine vloot. Daar voelde ik me erg toe aangetrokken. Uiteindelijk na een succesvol zeilweekend, raakte ik bij toeval in de kroeg in gesprek met een schipper/eigenaar van één van de schepen van de bruine vloot. Spontaan meldde ik me aan als matroos. De start van een jarenlang vaaravontuur met Kampen als thuishaven.”Burn-out
“Na 11 jaar varen werd ik helaas gevloerd door een burn-out. Diverse aspecten droegen hieraan bij. Iets waar ik overigens na mijn burn-out pas achter kwam. Bijvoorbeeld het je structureel ‘vermannen’ als vrouw. Maar ook het negeren van mijn eigen karakter als hooggevoelig persoon brak me op. Gelukkig kwam ik in contact met een psycholoog, die als specialisme burn-outs bij schippers had. Door diverse begeleidingstrajecten ging het na ongeveer een half jaar weer beter met me. Tijdens, maar ook na mijn herstel, bleek mijn liefde en hartstocht voor het varen totaal verdwenen. Ik ging dan ook als administratief medewerker aan de slag bij Smilde Foods in Heerenveen. In die tijd werkte ik hard aan mijn persoonlijke ontwikkeling, vooral bedoeld om uit de gevarenzone van een nieuwe burn-out te blijven. Ik leerde oude patronen loslaten en de regie over mijn eigen leven te voeren.”
Biedron Balance
“In feite leerde ik mezelf toen pas kennen. Als kind verloren vaardigheden kwamen gelukkig weer naar boven. Onder andere mijn hooggevoeligheid. Ik besloot opleidingen te volgen om deze hooggevoeligheid voor me in plaats van tegen me te laten werken. Dit betrof de opleidingen reiki, massage, intuïtieve ontwikkeling, acupunctuur en een edelstenen-opleiding. In 2012 startte ik mijn eigen praktijk. De eerste 2 jaar aan huis. Door steeds meer succes verhuisde ik naar mijn huidige praktijk aan De Graafschap. Er is daar genoeg ruimte om ook workshops te geven. ‘Biedron Balance’ is een praktijk voor lichaam en geest. Dat betekent dat ik kies voor een holistische benadering. Ik kijk naar de mens als geheel. Niet alleen naar het fysieke deel. Iedere kwaal heeft een oorzaak. Met het opleggen van edelstenen alleen bereik je niet het gewenste effect. Het gesprek met degene die ik behandel is enorm belangrijk. Ik hecht dan ook veel waarde aan de intake.”
Verschillende doelgroepen samen in één situatie, leefomgeving of gebouw.
“In feite is mijn droom heel simpel: leven, leren en zorgen met en voor elkaar. Ongeacht leeftijd. En hiervoor een plek en gelegenheid realiseren. Dat is mijn wens! Of dat kan? Ja! Stel: breng kleuters in contact met ouderen. Of mensen met Alzheimer, Dementie. Waarom zijn we wel lief en teder naar een opgroeiend kind en niet constructief naar ouderen? Breng energieën van jong en oud samen. Volgens mij gebeurt er dan iets geweldigs. Een ontmoeting tussen deze twee groepen bewerkstelligt het ‘leren van elkaar’. Los van de – veelal door de overheid opgelegde – keurslijven en maatstaven. Bijvoorbeeld de grote tuin achter het bejaardentehuis van het voormalige ziekenhuis zou een geweldig decor kunnen vormen voor deze ontmoeting. Die tuin is een prachtige plek voor gezamenlijke activiteiten. Ouderen zitten soms zo passief in een stoel wezenloos voor zich uit te staren. Ik gun hen hernieuwde levenslust. Kinderen en kleinkinderen wonen niet altijd in de buurt. Waarom geen beroep doen op de jeugd van Kampen? Creëer onbevangenheid en ontplooiing, ongeacht leeftijd. Niet nóg meer kinderdagverblijven, bejaardenhuizen en gastouderbureaus, maar breng verschillende doelgroepen samen in één situatie, leefomgeving of gebouw. De behoeften hiervoor inventariseren en dit proces energetisch begeleiden, dát zou ik graag willen organiseren.”
Meer informatie over Susanne en haar praktijk vind je op de site: Biedron Balance