Ook in deze wintertijd fietsen we gezellig door met zijn allen. Een beetje weer, sneeuw of wind houdt de gemiddelde Nederlander niet tegen. We pakken onszelf goed in en zijn voorzichtig, maar zorg je ook wel goed voor jouw fiets of e-bike? Tijdens de winter heeft je fiets veel te verduren zoals, kou, vocht en zelfs pekel. Tegen deze invloeden van buitenaf kun je jouw fiets zeker beschermen, alleen doen we dat te weinig, aldus fietsspecialisten. Wat je hier tegen kunt doen is het volgende.

Houd je fiets schoon
Met name omdat er veel wordt gestrooid in de winter is pekel een boosdoener tijdens dit seizoen. Metalen, elektronica en pekel gaan eenmaal niet goed samen en resulteert in roest, oxidatie en storingen bij e-bikes. Het is heel belangrijk om je fiets in de winter op een droge en liefst ook warme plek te stallen. Zo heeft vocht minder kans om problemen en roest te veroorzaken op jouw fiets. Maar regelmatig schoonmaken hoort hier ook bij. Zorg dat je een aantal poetsdoeken hebt en de juiste schoonmaakmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de fietsspecialist. Zo kun je gerust de winter door en gaat je fiets of e-bike een stuk langer mee.

Fietsbanden met een goed profiel
De banden van je fiets staan altijd in contact met het wegdek en zorgen voor de grip tijdens je rit. Check dus zeker voor dat de winter van start gaat, dat je banden nog zijn voorzien van genoeg profiel. Zo niet, dan is een nieuwe set fietsbanden kopen of laten monteren bij de fietsenmaker zeker een must. Wist je trouwens dat er ook speciale winterbanden voor de fiets zijn tegenwoordig? Handig als je heel veel fietst, ook in de winter.

E-bikes, accu’s en kou
Zoals we al eerder benoemenden, elektronica, vocht en kou zijn geen goede combinatie. Misschien heb je dit al wel eens gemerkt, de actieradius van een e-bike neemt tot wel 20% af met vrieskou. Accucellen houden niet van koude omstandigheden en presteren het beste bij boven de 15 graden Celsius. Houdt de accu daarom niet in een koude schuur, maar leg deze op een warmere en veilige locatie opgeslagen.

Ook is een winterbeurt voor je e-bike zeker niet onnodig. Een e-bike specialist zal je fiets servicen, alle elektronica controleren en goed schoonmaken. Hiermee houd je je fiets in topconditie en kan je veilig vele kilometers maken in het koude seizoen.