Eerlijke winkelroute: nu ook in Kampen.

Sinterklaas winkel

Door Niels Jeurink

Het begon allemaal in mei dit jaar. Ik kreeg een mailtje van Angelien Hoppen, ‘projectleider educatie voor duurzaamheid’ bij Natuur en Milieu Overijssel, onze provinciale milieufederatie dus. Of wij als GroenLinks wat zagen in een eerlijke winkelroute in Kampen? Deze routes heb je inmiddels op enkele tientallen plaatsen in het hele land. Dat leek me een mooi idee! Wat rondvragen leverde zo een stuk of 15 adressen op, allemaal adressen waarvan wij vonden en vinden dat daar eerlijk kan worden gewinkeld.

Dat betekent trouwens natuurlijk niet dat de ondernemers op andere adressen oneerlijk zouden zijn. Verre van dat zou ik zeggen! Het betekent wel dat de ‘eerlijke ondernemers’ in hun onderneming veel aandacht geven aan milieu en duurzaamheid en eerlijke handel en ook oog hebben voor het voorkomen van uitbuiting in productielanden, denk maar aan Pakistan of Bangladesh als grote producenten van goedkope kleding en waar het helaas niet altijd even eerlijk toe gaat.
De 15 adressen waren er niet genoeg, maar wel voldoende voor een zoektocht naar aanvullende adressen door NMO en studenten. En zo gebeurde het dat ik eind oktober ineens een berichtje kreeg dat het was gelukt en dat eind november de eerlijke winkelroute in Kampen zou worden ‘geopend’.

Er waren enkele korte praatjes, waaronder ook van Arjen Hendriks van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK), die nog maar eens benadrukte dat in het Kampers ‘eerlijk’ en ‘heerlijk’ bijna op dezelfde manier worden uitgesproken, en dat er met het ‘heerlijk avondje’ in aantocht de eerlijke winkelroute natuurlijk door niemand beter kan worden geopend dan door… Sinterklaas himself!! En die was er dus, en hij had de zwarte pietenband meegenomen.

De grote ‘K’ van kampen.nl fungeerde als ondersteuning voor zwarte pieten en initiatiefnemers. De route is in een klein foldertje weergegeven, dat bij de diverse deelnemende ondernemers en op diverse andere plaatsen in Kampen te vinden zal zijn. En binnenkort komt ie ook op de website met de eerlijke winkelroutes.

IMG_0868

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*