Eindelijk zorgappartementen in Kampen

Bouwwerkzaamheden in het Stationskwartier nog deze zomer van start

Op eigen benen staan terwijl je een beperking hebt, wie wil dat nu niet? Uitvliegen. ‘Maar als je lichamelijk of verstandelijk beperkt bent, is dit veel minder makkelijk realiseerbaar’, weet Gosse Noppert, directeur van zorgaanbieder PGVZ. ‘Als je 24/7 zorg nodig hebt, dan zijn je keuzes beperkt. Dus blijf je als thuiswonende vaak aangewezen op je ouders of naasten.’ Dat moet en dat kan anders, zo vindt hij.

Om de nood te ledigen, tekende PGVZ daarom onlangs voor de bouw van 27 zorgappartementen in het Stationskwartier in Kampen. De bouwwerkzaamheden gaan nog deze zomer van start. Zomer 2022 moeten de zorgappartementen beschikbaar zijn.

Hoge nood
‘De nood is hoog’, weet Noppert. Daarvoor hoeft hij alleen maar naar zijn eigen gehandicapte dochter te kijken. Zij is 23 jaar, heeft 24 uur per dag hulp en verzorging nodig (nu nog van haar ouders), maar wil dolgraag op zichzelf wonen en ‘op eigen benen staan’. ‘Mijn dochter is geestelijk gezond, heeft haar eigen werk en wil niet haar leven lang afhankelijk zijn van haar ouders’, zo vertelt hij. ‘Ze wil net als ieder andere jongvolwassene veel liever zelfstandig wonen en een beroep kunnen doen op professionele verzorging en verpleging.’ Zoals de dochter van Noppert zijn er veel meer in Kampen en omgeving. Mensen die allemaal, ondanks hun handicap, graag op zichzelf willen wonen en een eigen leven willen opbouwen. ‘Wil je niet op je ouders aangewezen zijn – bijvoorbeeld omdat zij te oud worden -, dan kun je op dit moment alleen maar naar een verpleegtehuis of gezinsvervangend tehuis. Alleen daar kun je in de regio 24 uur per dag verzorging krijgen. Maar ook al heb je een beperking, je wilt natuurlijk niet in een verpleeg- of verzorgingstehuis wonen. Je wilt een plek voor jezelf.’

Veel vraag naar zorg
‘Er zijn op dit moment alleen in IJsselmuiden zorgappartementen waar we bewoners 24/7 zorg kunnen bieden in de gemeente Kampen. Maar daar is slechts plaats voor negen bewoners. Veel te weinig, natuurlijk.’ Want Noppert heeft een wachtlijst van woningzoekenden. ‘In Apeldoorn, Zwolle, Genemuiden en IJsselmuiden biedt PGVZ 24-uurszorg binnen een aantal ouderinitiatieven’, gaat hij verder. ‘Omdat in Kampen de woningnood voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking erg hoog is, willen we graag deze nieuwe zorgappartementen realiseren.’ Overigens is de nood niet alleen in Kampen erg hoog. ‘Het is een landelijk probleem’, aldus Noppert. Ook in Meppel is PGVZ bezig een woonvorm voor gehandicapten met 24/7 zorg te realiseren.

Betaalbare woningen
‘We zijn al vijf jaar lang bezig met het maken van plannen, maar van realisatie kwam het vooralsnog niet.’ De reden is dat Noppert vooral betaalbare woningen wil realiseren. ‘Wonen moet, ook – of misschien wel júist – voor deze doelgroep betaalbaar blijven. Niemand zit te wachten op een huur van acht-, á negenhonderd euro per maand.’ Nu, na vijf jaar ‘dromen’ en ‘plannen maken’, zijn de marktpartijen er samen uit. ‘Van der Steeg Ontwikkelen & Bouwen uit Genemuiden kon zich zeer goed vinden in onze plannen en tekent voor de realisatie en het beheer van het te realiseren vastgoed’, aldus een tevreden Noppert. Inmiddels hebben Loostad Vastgoedontwikkeling (Apeldoorn) en de gemeente Kampen de ontwikkelovereenkomst getekend voor de realisatie van de 27 zorgappartementen. Aan de ontwikkeling is meegewerkt door Mondria Advies en Van den Berg architecten.

‘Het zijn volwaardige appartementen met een eigen woon- en slaapkamer, badkamer, keuken…’ vertelt Noppert. ‘De appartementen zijn geschikt voor zelfstandige bewoning en helemaal voorbereid voor alle mogelijke zorgvoorzieningen.’ Daarnaast biedt PGVZ op elke verdieping – voor wie dat wil – een gezamenlijke woonkamer, zodat een bewoner gezelligheid kan opzoeken wanneer hij/zij daar behoefte aan heeft. ‘Samen koken en eten, gezellig in de woonkamer zijn; het kan allemaal.’ PGVZ zorgt ervoor dat er 24 uur per dag verzorging, verpleging en begeleiding aanwezig is.

Centrale ligging
Het gebouw zal bestaan uit drie verdiepingen. Op de begane grond is ruimte voor ‘maatschappelijke verhuur’. ‘Dan moet je denken aan een huisartsenpraktijk, fysiotherapie, maar ook dagbesteding, zoals fietsenreparatie.’ Het appartementencomplex ligt centraal bij het station met winkels nabij. Een levendige nieuwbouwbuurt met veel gezelligheid.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met PGVZ via 038-3331794.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie