ERF-1 zoekt ‘Kaaskoppen

ERF-1-2

Crowdfunding: Kamper Terp Kaas

Kaas maken is een oude ambacht. Het proces van het verwerken van melk tot kaas is al ontzettend oud. Sinds het eerste moment dat mensen dieren gingen houden werd er ook gezocht naar manieren om de verse melk langer houdbaar te maken. Het verhaal gaat dat de eerste kaas ontstond doordat melk werd vervoerd in zakken gemaakt van magen van dieren. Door het achtergebleven lebstremsel en de bewegingen tijdens het vervoeren ontstond een vaste massa: kaas!

Kamper Terp kaas
Afgelopen jaar heeft Irene Bruins van ERF-1 zich verdiept in de theorie van het ambachtelijk maken van Goudse Boerenkaas. De naam Boerenkaas is vastgelegd via een Europese verordening. ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS) Boerenkaas garandeert dat:

  • De kaas wordt gemaakt van de melk van onze eigen Kamper koeien
  • De grondstof uitsluitend bestaat uit rauwe melk (niet gethermiseerd/gepasteuriseerd)
  • Er wordt gebruik gemaakt van lebstremsel

De kaas die Irene maakt is daarnaast ook biologisch. Dit zegt iets over het productieproces van de melk maar ook dat de kaas is bereid zonder salpeter en zonder coating met schimmelwerende middelen. Het bereidingsproces van Kamper Terp Kaas begint eigenlijk al in de bodem! Het assortiment aan kruiden en grassen wat op het land groeit is goed ruwvoer voor onze koeien. Dit is bepalend voor de smaak van de kaas.

ERF-1Wat is er nodig: kaaskoppen!
De ontwikkelingen op ERF-1 gaan verder! In een ouderwetse kaastobbe heeft Irene de afgelopen zomer voor het eerst kaas gemaakt en deze laten rijpen in het oudste deel van de terp; een kelder uit de 17e eeuw onder de wagenschuur. De eerste kaasjes liggen er al in. Voor de ontwikkeling van Kamper Terp Kaas is het nodig de kelder te renoveren en omstandigheden te optimaliseren. Men zoekt dus kaaskoppen die willen investeren én de Kamper Terp Kaas willen eten!

Gezocht worden dus 65 mensen die €108,- willen investeren! Wat je er voor terugkrijgt is Kamper Terp Kaas !

Een investering levert je een rendement van 15% op. Uitbetaald in 7 kilo Kamper Terp Kaas (€18,-/kg). Richtlijn is dit jaar de kelder klaar te maken en dan van januari tot en met april elke week kaas te maken in de oude tobbe. De kaas kan op bestelling, in delen, op worden gehaald op de boerderij in de periode februari t/m augustus.

Inschrijven
Helpt u mee met het ontwikkelen van Kamper Terp Kaas? stuur dan a.u.b. uw gegevens naar irene@erf1.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*